DIY Electronic projects

Full Version: Hall element - regulator brzine AC servo motora
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Nedavno sam nabavio AC servo motor sa kontrolerom na kome može da se podesi broj obrtaja,  od 0 do 3600o/min(MAX) ili zadatim maximalnim brojem 100 - 200 - ... - 3600.
U granicama programiranog maximalnog broja obrtaja se pomoću papuče > poluge > hall elementa, može se vrlo fino kontinualno regulisati brzina motora. Ovo radi savršeno.
Na priloženim fotografijama se vidi kućište hall elementa i poluge kojom se menja položaj magneta iznad elementa a samim tim i broj obrtaja regulisanog servo motora. 
Hall se povezuje na regulator preko priključka u kome su samo tri provodnika (vidi se na foto.) a iz oskudnog pratećeg letka se vidi da se napaja sa 5V.
Na sebi nema nikakve oznake. Na netu vidim da povezivanje hall elementa može biti na dva načina (foto u prilogu) pa slutim da je kod mene u analognom režimu regulacije.
Za moje potrebe bih rado, hall element i sistem regulacije zamenio nekim rotacionim regulatorom (potenciometrom). Može li to i na koji način? 
Pošto nemam nikakvog iskustva sa hall elementima i ne poznajem prirodu njihovog rada, osim da reaguju na blizinu polja magneta, trebam savet-pomoć za ovu prepravku.       
( u prilogu su fotografije kućišta hall elementa i polugice )

[attachment=27557][attachment=27558][attachment=27559][attachment=27560][attachment=27561][attachment=27562][attachment=27563]
Za pocetak izmeri u kom se opsegu krece napon na zelenoj zici pri promeni brzine od min do max.
Zatim probaj da povezes samo potenciometar a otpornicima prema plusu i minusu ogranicis vrednost izlaznog napona prema prethodno izmerenim vrednostima. Probaj sa 1K potom ili mozda i 500 oma.

[attachment=27578]

Ako ne ide tako, morace neki bafer sa OP ampom.
Gosha, hvala za predlog. Naišle su mi obaveze, pa čim uzmognem probaću i javljam rezultat.
Jako dobri direct drive gramofoni su pravljeni sa Hall motorom. Takvo rešenje ima mnoge prednosti. Najpoznatiji su Dual i Pioneer direkt drive gramofoni sa Hall motorom. Naravno, to je bilo pre 30-40 godina.
Gosha, probao sam bez merenja napona prostim priključenjem pota od 500R MONO Lin i regulacija br. obr. je moguća.
Od nultog položaja, starovanje motora i regulacija tj. kontinualno ubrzanje se ostvaruje u zoni druge i treće četvrtini hoda potenciometra.
Pretpostavljam da bi odgovarao pot od 250R i da bi sa njim imao pun hod skale. Moram skoknuti do Kelca u nabavku.
Ivane, ovaj motor će biti ugrađen na mali strug. Trenutno je u upotrebi monofazni 120W /1,4A / 2890o/min sa četvorostepenom remenicom.
Promena brzine se ostvaruje prostim prebacivanjem remena u drugi kanal. Sam motor je dosta velik ( ruski proizvod iz 1972. god )
Ovaj novi, AC servo ima 550W i maksimalnu brzinu 4000 o/min, u radu je bezšuman. Duplo je manji od prethodnog i nema ventilator za hlađenje.
Regulator prikazuje trenutni ostvareni broj obrtaja, a sama regulacija će biti vrlo lep doprinos komociji rada.
(09-18-2018, 12:29 PM)Leonardo Wrote: [ -> ]Gosha, probao sam bez merenja napona prostim priključenjem pota od 500R MONO Lin i regulacija br. obr. je moguća.
Od nultog položaja, starovanje motora i regulacija tj. kontinualno ubrzanje se ostvaruje u zoni druge i treće četvrtini hoda potenciometra.
Pretpostavljam da bi odgovarao pot od 250R i da bi sa njim imao pun hod skale. Moram skoknuti do Kelca u nabavku.

Znaci, dodas jos jedan otpornik od 470 oma na red sa potom, (vidi na koji kraj ces da zakacis otpornik).
Drugi otpornik ti i ne treba.
Trebalo bi izmeriti signal iz hall senzora, pri promeni rastojanja magneta. obicno se menja sirina impulsa promenom rastojanja, a taj signal zahteva dalju obradu kontrolerom.
Verovatno bi mogao da ga zameni 555 sa potom.