DIY Electronic projects

Full Version: Mikroelektronika
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Sta mislite o nekom od ovih razvojih sistema? https://www.mikroe.com/rs/development-bo...l-featured

Razmisljam da se malo upustim u ovu tematiku a posto mi se blizi rodjendan pocastio bi sebe ovako nekim pokloncicem... Smile

Koliko vidim oni imaju i kompajlere koji su besplatni za koriscenje do 2k koda... a posle mora da se kupi...

Ili je mozda bolje da se igram sa Arduinom ili Bluepill... ili... ?
Od toga je jedan moj profesor napravio upravljacku jedinicu za motor SUS.
Ja bih uvek pre izabrao nešto od ovog:

http://export.farnell.com/w/c/embedded-c...rt=P_PRICE

Poređao sam ti ih po ceni. Sve alate za razvoj imaš za džabe bez ikakvog ograničenja.
Sa mikroelektronikom imam samo loša iskustva tako da bih uvek zaobišao u širokom luku.
Goran me je preduhitrio.
Mikroelektronika ima razvojne sisteme koji u principu nemaju nista na sebi, osim mcu-a, dip switcheva, led i gonile konentora. Cena ovakvih sistema je izuzetno visoka naspram mogucnosti koje se dobijaju. Takodje, bilo kakvo prosirenje zahteva njihove klik module koji takodje imaju paprenu cenu.
Sto se kompajlera tice, ja iskreno ne znam ko je lud da da 300€ za C kompajler za neki MCU, kad su danas svi C kompajleri proizvodjaca MCU-ova besplatni?!!! Njihov kompajler jedino ima ugradjene funkcije za sve periferije, tako da korisnik ne mora da zna nista oko MCU-a. Nesto kao Arduino. Jos je gore sto su sve funkcije blokirajuce.
Pogledaj ST, sto je Goran predlozio. Cene su odlicne, a mogucnosti jos vece. Samo je potrebna dobra stolica i volja i nema granica.
Samo polako.
Evo samo kao poređenje šta možeš za te novce da dobiješ sa farnela:


http://export.farnell.com/stmicroelectro...dp/2546570

Moj savet nekom ko počinje bi uvek bio da u startu odvoji više novca za razvojni sistem jer će tako imati više stvari koje rade iz prve. Vrlo je važno da na početku ne gubiš vreme i istražuješ zašto nešto neće da radi. Toga ćeš ionako imati na pretek kasnije Big Grin 
Ja sam grešio jer sam sam radio svoje razvojne sisteme ali tada nije bio tako veliki izbor a za neke pristojne novce.
moj predlog je takodje stm32, zato sto je daleko mocniji od obicnih arduino kerefeka
a cena je krajnje pristupacna, odnosno ima ih za oko 15e
http://www.st.com/en/evaluation-tools/nu...446re.html
(03-01-2018, 08:28 PM)gorankg Wrote: [ -> ]Evo samo kao poređenje šta možeš za te novce da dobiješ sa farnela:


http://export.farnell.com/stmicroelectro...dp/2546570

Moj savet nekom ko počinje bi uvek bio da u startu odvoji više novca za razvojni sistem jer će tako imati više stvari koje rade iz prve. Vrlo je važno da na početku ne gubiš vreme i istražuješ zašto nešto neće da radi. Toga ćeš ionako imati na pretek kasnije Big Grin 
Ja sam grešio jer sam sam radio svoje razvojne sisteme ali tada nije bio tako veliki izbor a za neke pristojne novce.

Evo šta ljudi prodaju za 120$:
https://www.digikey.com/products/en?keyw...tera%20de0

I malo više:
https://www.digikey.com/product-detail/e...ND/1833602

Mikroelektronika je bezobrazna, a i klikovi su im skupi, mislim da se nikako ne isplati kupovati kod njih... Ja bih takođe išao na neki STM32. Arduino bih izbegao, stoji da pomoću gotovih biblioteka može mnogo lakše da se realizuje nešto, ali mislim da se i najmanje nauči...
ST takodje, tacnije STM32, nema lutanja, besplatan software, hardware dzabe, imas od malih do velikih MCU, izaberi neki, kad ti stigne ubodes u USB i krece masina da radi, sve ostalo je program i HW koji ide na njihve I/O.

Ako kupujes gotove ST Nucelo module onda ti ne treba ST-LinkV2 programator jer ima na sebi, ako uzimas Blue Pill ili neke druge varijante onda ti treba poseban USB ST-LinkV2 stik koji u sebi ima isto STM32F103, jedni isti kontroleri samo drugacije prepakovani.
Generalno STM32 trenutno ima najbolju podrsku i dosta kvalitetnu i konzistentnu dokumentaciju, bar za ovih nekoliko modela MCU koji se stalno vrte, STM32F103 ko zna u koliko primeraka je prodat, dokumentacija za njega je tacna i kako tamo pise da radi upravo tako radi, i sto je jos bitnije tako radi kada se pokrene iz bilo kog IDE-a ili prevodioca ako se code obraca iskljucivo internim modulima i to je najbitnija stvar tu, sve vam je na dlanu, sve je opisano, sve je besplatno samo da se sedne i uzme u ruke i zavrti taj MCU, opakooooo je mocan taj malac a tek mladja braca F4/F7 i tako dalje. STM32F103 je uvod u ARM seriju, kada vidite kako to radi i sta radi nece vam pasti napamet da se vracate na neke druge platforme kontrolera.
Hvala svima na iznetim misljenjima... ili je ST zaista toliko dobar ili ovde vlada ST sekta... Smile Salu na stranu, poznajuci vase ranije postove sve sto je receno je receno iz iskustva tako da mi to puno znaci...

Ja sam totalno zaboravio da sam pazario jos pre nekog vremena:
https://www.aliexpress.com/item/Free-Shi...14083.html
i
https://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale...40486.html

Tako da onda imam sve sto mi je potrebno za pocetak (osim softvera). Razlog zasto mi je interesantna Mikroelektronika je zato sto imaju puno biblioteka, jer ce to meni u pocetku puno znaciti da ne moram da programiram svaki detalj onoga sto hocu da uradim, kao pocetniku vise bi mi znacilo da ono sto uradim proradi sto jednostavnije a posle da se sire vidici kako svaki modul funkcionise. Npr. ako hocu da napravim displej sa nekim menijem da ne moram da se cimam sa displejom vec ucitam biblioteku i brze dodjem do zeljenog rezultata... ili npr ethernet... to ce mi biti neke od interesantnih stvari...
To što imaš ti je sasvim dovoljno za početak. Miki je dosta pisao o toj pločici a ovde imaš neke moje primere za tu pločicu:


http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1803
Malo bih rekao da ima i ST sekte. Wink

Ja bih pogledao i riješenja od firme Cypress. Te pločice nemaju što nemaju na sebi recimo CY8CKIT-059_QSG .Imaš riješenja od 5$ do nekih 20-30$. Razvojno okruženje je odlično i besplatno.
Vrlo koristan uporedni pregled karakteristika različitih jeftinih mikrokontrolera i razvojnih okruženja za iste možete naći na:

https://jaycarlson.net/microcontrollers/

Čovek je, čini mi se, rekao sve što treba kao uput nekome ko se zanima za mikrokontrolere. Jedino što što nisam siguran da ćete moći da se odlučite kome se carstvu privoleti Big Grin .