DIY Electronic projects

Full Version: Dipol avantura
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ovo neće biti uskoro gotovo ali od neke tačke mora da se krene. Problem sa dipol zvučnicima koji koriste Eminence 15-ice jeste u tome što ih, po mom mišljenju, niko nije dokumentovao kako treba. Prave se ploče i skretnice, a sve bazirano na nekakvim simulacijama ploča i skretnica, a kvalitetnih merenja nešto i nema. 

Impedansa za Alfa 15A

[attachment=25320]

Impedansa za Beta 15A

[attachment=25321]


Parametri ne odstupaju mnogo od fabričkih i u okviru su dozvoljene tolerancije. Između sebe se jako malo razlikuju. Fs se gađaju u par Hz gore-dole. Biće jedna Beta 15A i jedna Alpha 15A po strani. Posle simulacije u XLBaffle simulatoru rezultat je zadovoljavajući.

[attachment=25318]

Merenje oba basa na ploči - tamnija Alpha, svetlija Beta i merenje kombinovanog odziva - sve nearfield:

[attachment=25319] [attachment=25322]

Merenje baseva na ploči je pozajmljeno od jednog Italijana koji je pravio sličan projekat, tj. projekat koji je inspirisao kuma i mene da se upustimo u pravljenje dipol zvučnika - a motor pokretač u ovom slučaju je kum. Filipo Punzo je napravio najrazrađeniji dipol projekat koji sam video, a detalji se mogu naći OVDE. Ne sviđa mi se kako su urađene neke stvari u projektu (stvar izbora, i ne znači da je njegov projekat loš, nego da bih ja drugačije) ali je činjenica da je ovo najbolje dokumentovan i premeren OB projekat koji sam ikada video diljem interneta. Ono što je prelomilo da se upustimo u ovu avanturu jeste mereni odziv OB koji bez problema dobacuje -3dB na 40Hz - što ima poseban značaj jer je OB koncepcija u pitanju. 

Za razliku od Filipa Punza koji je išao na visokoefikasnu varijantu povezujući Alfu i Betu u paralelu (oko 96-97dB), mi ćemo za početak ići na niže efikasnu varijantu povezujući Alfu i Betu na red (90-91dB). Slično je urađeno u Jamo R909 zvučnicima kako bi se osetljivost 15" baseva dovela u ravan sa Seas 5" srednjetoncem

Kako ja već posedujem sličan (da ne kažem isti) srednjetonac, probaćemo prvo niže efikasnu varijantu. Pri tom treba imati na umu da "niže efikasno" u ovom slučaju znači osetljivost od oko 90-91dB što ni u kom smislu nije malo. Pri tom sam princip ima svojih prednosti u smislu da tamo gde je inače impedansa najkompleksnija, neće padati ispod 11 oma pa će biti lako kao povetarac za bilo koje pojačalo - uključujući i lampaška.

Visokoefikasna varijanta s druge strane ima svojih prednosti jer ako imate na niskim frekvencijama 96dB, nema potrebe za pojačalom jačim od 10-ak vati ali i impedansu koja najniže pada na nekih 3,5 oma. Oba pristupa imaju prednosti i mana pa će oba biti probana u određenom trenutku. Na niže efikasnu varijantu se ide samo zbog komponenata koje već posedujemo, a kako smo se istresli novcem za 8 komada 15" baseva, red je da se malo oporavimo. 

Ovo ionako nije projekat od nedelju ili mesec ili godinu dana.
oce li bit pasiva ili aktiva
Izmedju basa i srednje-visokotonskog dela ide sigurno aktiva. Vrednosti induktiviteta koje treba da budu na basu da bi se ukrštanje izvelo kako treba i sa što strmijim padom (da zvuk basa ne zalazi mnogo u srednje) su apsolutno sulude. Još ako negde dole postoji neko izdizanje koje traži neki noč filter - strašno.

Nije problem za nekoga ko ima pregršt kalemova od 5-30mH za probu. Ja stvarno nemam, a i ne želim da imam. Ako treba da biram izmedju kalemova sa jezgrima i nanodigija, biram nanodigi.

Pasiva ima smisla generalno za ovakav tip zvučnika ali je moj izbor aktiva jer je lakše.
Ti bese koristis MiniDSP kao skretnicu?
Odakle ste priakali drajvere? Videh iz UK? Za koliko je povoljnije u odnosu na player?
@Pakonja: nanodigi

@Alex: zavisi kako prodjes. Ebay pa loviš priliku.