DIY Electronic projects

Full Version: High speed switching tranzistori
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pozdrav kolege!

Iako mi je posao pretezno vezan za parcijalno industriju a parcijalno za SHF (X-band), ipak sa vremena na vreme uspem da zgrabim malo vremena da se vratim svojoj prvoj (i pravoj) ljubavi a to je instrumentaciona elektronika. 

E u tim vodama mi cesto, i za razne potrebe zatrebaju ekstremno brzi prekidacki bjt (upravo imam potrebe za ovakvim tranzistorima za dva razlicita projekta), za rad na oko 30-40Vce (za Ube=0V). Kad kazem ekstremno brzi mislim na naprave sa tipicno 10ns trise/tfall i storage vremenom ne duzim od 15ns. Naravno, potrebni su mi i NPN i PNP tranzistori ovakvih karakteristika. 

Najblize potrebnom sam uspeo da nadjem (u Srbiji) tranzistore BSX20 (NPN, 40V) i BSX36 (PNP, 40V), i to oba u M&G Electronic-u u Nisu, i to po ni malo pristojim cenama obzirom da se radi o relativno zastarelim tranzistorima. 

Zanima me, da li neko od forumasa ima ideju za tranzistore ovakvih karakteristika, iskustva sa brzim switching tranzistorima, nabavkom istih (cak i sa inostranih sajtova itd) ili pak sa nalazenjem BSX serije u zemlji Srbiji...

P.S. Verujem da bi Zetex imao sta da ponudi po ovom pitanju...
Papak,

pogledaj na Farnell sajtu. Odatle mozes i da narucis. Narucis danas, stize sutra. Meni su skoro hitno trebali neki naponski regulatori i narucio ih tako. Iznenadio se kako su brzo stigli.

Pozdrav
Ja poslednje sto sam koristio za oko 10nS, a lako nabavljivo je LT1016. Malo mi je komplikovano da brinem o vezama kod diskretnih komponenti. Kablici za vezu su mi 3-6nS

Voleo bih da probam AD8611, ali mi za sada LT zavrsava posao.
ON-semi ima nešto brzih BJT u SMD varijanti 50A02 i 50C02 (50V, 400mA, 550-700MHz)

zapravo trebaš tražiti po što manjem C_ob
ili sastaviti takav da taj C_ob poništavaš, recimo kaskodom,
za ulazni BJT možeš odabrati čak i manjeg napona, ali sa što manjim C_ob (ranga par pF, pa mu je freq trans od 500MHz+...)
a kaskodni BJT koji radi u orientaciji zajedničke baze, on poništava Millerov uticaj, neka održava traženi napon, isto je dobro da je takodjer brz
i sklop postane brži nego to može samo jednim BJTjem.
Aj ja da probam da promasim temu Wink

Imas zetex ove komplementarne mosfetove u to 92 kucistu, sa <10 ns , amper i kusur struje i oko 100V.
Pola evra na Mouser-u.

http://www.mouser.com/ds/2/115/ZVP3310A-92465.pdf
http://www.mouser.com/ds/2/115/ZVN3310A-92968.pdf

Naravno, ako ne mora BJT....
Ako imas na raspolaganju neke pristojne napone da mozes sigurno da ih otvoris, verovatno bi bili ok
@Vlajko,
Najlepse hvala!!! Ovo su odlicne komponente, iako nisu BJT u pitanju, definitivno cu ih nabaviti da imam.