DIY Electronic projects

Full Version: Mjerenje bandwidth-a oscilatora + Loop bandwidth PLL-a
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Potrebna mi je pomoc u vezi jednog testa. Zelim da izmjerim bandwidth oscilatora, na nacin na koji je to prikazano u ovom clanku od Analog Devices.

Ove podatke skoro niko ne daje u svojim katalozima, i ovaj clanak je zaista zanimljiv. Ukratko da opisem da ne morate ici u detalje u clanku.

[Image: 2rndjmc.png]
Tuning voltage su postavili kroz ovaj bias tee na od prilike pola opsega, i rade FM modulaciju signala iz signal generatora koji je 10mVrms step od 100kHz do 200MHz. Osciloskop snima response i radi demodulaciju kroz software. Zatim gledaju spekar demodulisanog signala i mjere frekvenciju gdje je slabljenje 3dB. Vecina oscilatora iz one tabele testiranih oscilatora, radi na priblizno 2.4 do 5-6GHz-a, i centralna frekvencija je tako podesena, dok je za 10mVrms signal maximalni displacement carrier signala oko 1MHz.
Uglavnom ono sto mene zanima je metodologija.

Ja nemam pristup ovakvom tipu osciloskopa ali imam dobar spektralni analizator, pa mislim da mi je jedina opcija probati napraviti ili naci FM demodulator koji ima ovako veliki bandwith. Teoretski bi bilo moguce napraviti FM demodulaciju sa nekim superbrzim PLL-om, ali sve sto sam do sada nasao su primjeri PLLa gdje je loop bandwidth 1MHz, tako da ne znam da li je ovo prakticno izvodljivo.
Njihovi rezultati pokazuju da ovi oscilatori mogu da modulisu signale od 50-60MHz sa jeftinijim VCO za 2-3GHz, i cak do 120MHz-a sa ovim VCOima za iznad 5GHz-a.

Imam nekoliko pitanja.
Prvo, ima li neko savjet kako bi ovo mogao realizovati?  Confused  
Ako bi imao odgovarajuci demodulator, kako onda mogu znati da li u testu bandwidth ogranicava demodulator ili VCO, tj. kako da normaliziram rezultate za taj demodulator.

Hvala.
To nije jednostavan zadak demodulisati signal (baseband) sa BW od par desetina MHz, to ce tesko proci bez neke digitalije i to u najboljem slucaju (najjeftinije) mozes proci sa nekim primercima SDR prijemnika koji zavisno od modela idu i do 100-ak MHz baseband-a na nosiocu do 5-6GHz.

U sustini sada pored SDR tehnike se retko retko kad direktno modulisu oscilatori, mozda za neke vrlo specificne svrhe, inace za telekomunikaciju signal prvo prolazi kroz par stepena mesanja pa se onda radi A/D konverzija na basebad-u u slucaju prijemnika i to sve obrnuto u slucaju predajnika.

Najjeftiniji RTL-SDR kosta oko 10$, ima 2MHz baseband na nosiocu do nekih 2GHz, moguce je spojiti vise komada pa se prati istovremeno veci baseband. Ostali SDR-ovi sa vecim BW su vec malo skuplji.
Uzgred, u opsegu baseband-a SDR-ovi su poprilicno linearni, tj zavisi od filtera i A/D konvertera ali generalno to je "ravno" po frekvetnom odzivu sa recimo +/-0.2dB odstupanja ili bolje i generalno ima finu dinamiku sto opet zavisi od A/D konvertera ali za tvoj eksperiment sasvim dovoljna tehnika i potrebne perfomanse da pronadjes -3dB tacke u odzivu tih VCO naspram frekvetnog sweep-a.

PS: 100MHz sirine radio spektra na nekom nosiocu od 2.4GHz je ogromna kolicina podataka u etru, npr u to se pakuje kompletan baze station GSM trafik izmedju tornja i gomile mobilnih korisnika stim sto ti treba mnooooogooo MIPS-ova da ti spremis signal i da u toj ludnici podataka radis RX/TX Smile
Pogledaj malo kako prave kucne Base Station sa Ettus USRP SDR-ovima, ima open source software koji vozi GSM stanicu i kacis mobilne telefone na svoju mrezu Smile

PS2: U pravim Base Station, glavni Rubidiumski oscilator se naravno ne modulise nego nasuprot toliko je "ušuškan" i "ne pipa" se jer se zahtevaju strahovite perfomanse od njega (inace kostaju po par hiljada USD) i cim im tamo neka 12. decimala u generisanoj frekvenciji sklizne od rada posle nekoliko godina onda se menja i stavlja nov dok polovni primerci zavrse na Ebay i uglavnom se kupuju jer i tako polovni rade savrseno kao etalon frekvencije (10MHz) sa izuzetno malim faznim shumom sto je zgodno za raznu mernu tehniku i opremu u laboratoriji.
Hvala na brzom odgovoru miki.

Nakon nekoliko dana pokusavanja i trazenja mislim da necu moci sacuvati ovaj baseband od 50MHz-a. Moram naci neko drugo rijesenje.

Vidjeti cu sta je sve moguce sa ovim sdr jeftinim uredjajima. ustvari planiram da uzmem hackrf-one vec par sedmica ali nisam imao vremena. Mislim da on nema veci baseband od ovih jeftinih ali je dobar za testiranje. Uzmem i jedan jeftini da nebi spalio front end od ovog skupog. Smile

Uglavnom znam koliko se tu stvari moze nagurati u 50MHz passbandu na 2.4G, radio sam u labu za gigabitne wireless mreze kad sam bio na univerzitetu, mada je sve bila uglavnom teorija ali jasno mi je.

Ovo sto ja radim ce sve biti u kablu, nece biti nista u eteru i sve je analogno i nema nikakvih MIPSa, ali ima par superbrzih 1.8GHz gain-bandwidth OPAmpova. Mislim da necu moci lagano demodulisati ovaj signal, tako da cu morati naci neki drugi nacin.
Sa RTL-SDR mozes makar da probas, pogledaj ovo:
https://mikikg.files.wordpress.com/2012/...ection.png
http://yu3ma.net/wp/?p=388

Tu sam testirao nesto oko IMD, ali pogledaj generisani signal i stepenice, tu sam u koracima generisao FM signal sa 100kHz deviacije i prosao kroz neko parce radio spektra, po istom principu mozes sa vise sitnijih koraka da snimis veci deo radio spektra i onda da slozis sliku a pre toga prodjes istim tim delom spektra sa oscilatorom ali samo nosioc bez FM modulacije i onda taj odziv proglasis referetnim i na osnovu njega kalkulises odziv za ceo spekar koji posmatras.
Mislim da bi moglo sve da se odradi preko GnuRadio, to je konfigurabilna platforma za SDR i DSP, u njemu namestis da ide parce po parce spektra i to slaze u neku krajnju sliku ... cak tebe interesuju samo extremi gornje i donje ucestanosti i ovo izmednju ne moras ni da obradjujes
https://www.gnuradio.org