DIY Electronic projects

Full Version: uradi sam : opterećenje zvano "tupan"
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(10-10-2016, 10:41 AM)Gosha Wrote: [ -> ]Mislim da je 2N3904 slabo upotrebljiv, bar tako kaze ovaj moj matori tracer:

Na brzinu sam snimio 

2N3904 Motorala originali 2N2369A Philips originalX=10V/div
Y=2mA/div

Merenje za 3N3904 nije dobro, baza je "vislila" dok sam merio. I kod njega se javlja avalanche proboj samo pri vecem naponu CE oko 60V dok je kod 2N2369 oko 25V sto je znatno povoljnije, treba nam znatno manji HV.
Odlicno. Gledam kako su pravili neke jos brze generatore, treba se potruditi oko PCB i izlaznog atenuatora.
http://www.eevblog.com/forum/projects/tr...#msg358382
Napokon sam se uhvatio posla oko namatanja "neinduktivnog" dummy loada namotanog na khantal žice. Kupio sam smjesu za šamot i rekoh da napravim šamotne valjke na koje ću namotati žicu. E sada naravno kako u neke stvari prije radim nego razmišljam uzmem ja lijepo aluminijsku cije fi10 i nju "obučem" u šamot, rekoh cijev će fino doći da u nju ušarafim M8 šaraf i da riješim pričvršćenje dummy loada.

Sve ja to napravim,namotam žicu i idem izmjeriti induktivitet, a ono mi napiše oko 4,3uH na oba valjka... Rekoh možda zeza ta alu cijev. Onda idem namotati na komad plastične cijevi komad žice koji je duplo kraći i dobijem oko 2uH...

Jel sada to ok induktivitet za dummy load ili da se bolje potrudim oko motanja i napravim šamotni valjak bez alu cijevi.
Nitko se ne javlja tako da sam se prihvatio keramičarstva i dovršio dummy load. Nisam ništa prematao jer će sigurno valjati za prvu ruku pa kada će mi se dati isprobavati da dobijem 0,0000H induktivitet napraviti ću novi.

[attachment=22813]

[attachment=22814]

Kako je sezona grijanja dati ću nekom prijatelju kada se šamot malo stvrdne da baci na laganu vatru u kamin da se do kraja otpornik ispeče. Ciglica sigurno ima oko pola kile težine te me baš zanima na koju snagu ću je trebati opteretiti da postane vruća. Tongue
a da je pustiš na jedno 5W snage disipacije,pa da se sama od sebe "skrčka"? realno gledano,ipak si napravio jedan grijač koji treba da se zapeče,a da ne pukne u procesu. prvo lagano osušiti(da ispari voda,znači pod malom snagom)a onda zapeći (pod maksimalnom očekivanom) - bar bi ja tako išao...
Definitivno, nisam niti mislio da kažem prijatelju baci ga zajedno sa cjepanicom, već da ga baci kada bude samo žar. Inače ovo da ga pustim da se sam iznutra zagrije ti nije loša ideja, dapače odlična. 113
Prijedlog sproveden u praksu. Kako sam napravio samo jedan kalup da vidim jel može proći takav način izrade "ciglice",jučer napravljen komad se do danas poprilično osušio pa rekoh staviti ću ga da se lagano suši na nekih 0,5-1W snage. Ostaviti ću ga tako cijeli dan neka se postepeno suši,pa ćemo onda sutra malo povećati snagu.

Samo vidim jedan mogući problem.Ja ovo sušim na DCu, a kako je ovo za hi-fi možda bi ga stvarno trebao spojiti na neko pojačalo i pustiti razne žanrove glazbe da se fino "usvira". Big Grin

[attachment=22818]
Nakon što se već sve to krčka kojih 8 sati na 2W izmjerio sam induktivitet i sada je pao na nekih 1,1uH u odnosu kada je žica bila "u zraku" tj. ne zalivena u šamot.
Nemoj se igrati, prvo to malo "usviraj" Smile
Odlično ti je ispalo!
Svejedno me "smeta" onih 1,1uH,ali jedan prijatelj se javio da mu napravim set ovakvih pa ćemo probati sljedeći puta spustiti tih 1uH na 0uH Wink
Super ti je ispalo Smile
(02-15-2017, 07:12 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Svejedno me "smeta" onih 1,1uH,ali jedan prijatelj se javio da mu napravim set ovakvih pa ćemo probati sljedeći puta spustiti tih 1uH na 0uH Wink

To nećeš moći i sa najboljom voljom.

https://www.eeweb.com/toolbox/rectangle-loop-inductance
Odlično, Macola hvala na informaciji. Smile
Sljedeći puta ću se malo bolje posvetiti motanju da je jednoličnije i to bi onda bilo to.
Mozda je Macola hteo da ti "indukuje" ovakvo razmisljanje Smile

[Image: attachment.php?aid=22832]
Bifilarno sam i namotao dummy load.
(02-15-2017, 08:45 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Bifilarno sam i namotao dummy load.

Na žalost i kod bifilarnog motanja je nemoguće sasvim poništiti induktivitet. Može se doći do ekstremno malih vrednosti ali ne do nule ni u kom slučaju.
Jednostavno, od dummy load moraš imati i neke komade žice, koji se izvedu kao predena parica, ali ih na kraju moraš koliko-toliko razmaći da bi ih prikačio na terminale pojačala. I eto novog induktiviteta.

Osim toga, kada između terminala imaš lim od kutije, tj. samo izbušene rupe kroz koje su protnuti izlazni terminali ampa, onda ti taj delić kutije bude i dodatno jezgro... Tu je dobra praksa da se terminali izvedu na izolacionoj pločici koja se zašrafi na kutiju u kojoj je isečen popriličan pravougaoni otvor, gde su metalni delovi par cm udaljeni od terminala.

Utešiću te malo da ne juriš neke posebne ekstreme:
Zvučnički kablovi klase 2+Keura po metru imaju induktansu reda 1.5 do 2uH po metru :-)

Nema potrebe da se "plašiš" tih 1,1uH :-)

1.1uH na 20KHz ima reaktansu od 0.138 ohma. Kada je dummy load, ili zvučnik, impendanse na primer 4 ohm, onda to pri 20Khz dodaje dodatnih tih 0,14R. Tj. od DC do 20KHz ta dodatna otpornost linearno narasta od 0-0.14R.

Pri 20KHz, sa 4R tereta 1.1uH će uneti pad od oko -0.3dB, što i nije tako strašno, moraš priznati.
Naravno, pri 10KHz je pola te reaktanse, odnosno upola manji uticaj i tako dalje...

Ima tu još puno ostalih efekata koji, osim induktiviteta, smetaju: skin, proximity, transformatorski efekti, modul impendanse samog zvučnika, parazitni kapaciteti kablova, dielekrtrične performanse izolacija, i tako dalje...

Ko sve to da pobedi? :-)

P.S.
Svakako na 8R tereta to upola manje smeta, osim parazitnih kapaciteta...
Hvala na svim ovim informacijama. Sa time se nikada nisam susretao pa nisam imao nekakve referencu za usporediti. Tako da sve što kažeš vjerujem da niti ne treba bolje. -0,3dB na 20kHz je stvarno zanemarivo.
Evo i ja se spremam,čini mi se neki kanthal 0,4mm prečnika pa 3 komada upredena,na 1,6m dužine 8,4 oma. Nemam blage veze koliko može da izdrži. Sutra ću probati i da napravim.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10