DIY Electronic projects

Full Version: ATTiny40
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pozdrav drugari, jel se igrao neko s ovim cipcicem? 
Zanima me dal moze da mu se kontrolise izlaz na pinovima kao kod ATMega, npr. da se pusti od 0 - 5v custom vrednost, a jos u malim vremenskim intervalima na po par mikro sekundi sa ovim npr:
https://www.arduino.cc/en/Reference/DelayMicroseconds
Može, zašto ne. Samo:
- za funkciju delayMicroseconds(x); piše da ne može dati precizno kašnjenje za interval manji od 3 mikrosekunde.
- tvoj program neće moći ništa drugo da radi
- za promene na jednom pinu je ok, za više pinova imaćeš dodatno kašnjenje jer treba da izvršiš više naredbi.

E sad, bilo bi dobro kada bi naveo za šta ti ovo treba pa da potražimo adekvatno rešenje ako ti ove dalay funkcije ne završavaju posao.
Sta znaci od 0-5V custom vrednost? Da li zelis da na izlazu imas bilo koju vrednost u opsegu od 0-5V kao npr. 3.7V? Za to ti treba DA konvertor. Ako zelis samo da generises kratke impulse onda ti je najbolje resenje da koristis compare modul MCU-a. Za njega koristis iskljucivo pinove OC0A i 0C0B. Na njima mozes da generses i PWM pomocu PWM modula. Ako koristis ugradjene funkcije za tako velike brzine, onda si zakucao MCU u toj petlji. Moj savet je da naucis da koristis interapte i ugradjene module MCU-a. Tako dolazis do iskoriscenja samog MCU, a imas potpunu slobodu da u main-u radis sta ti je volja.
(10-03-2016, 08:17 AM)vojinilic Wrote: [ -> ]Sta znaci od 0-5V custom vrednost?

Mislim na ovako nesto sto sam opisao u drugoj temi:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1379

A sto se code-a tice, znam da bukvalno nista drugo ne bi mogao da imam tu Smile
Hteo bih da se nadovežem na Vojinov post, koji je naravno smeran, što bi rekle babe.
Pošto sam ultra low power fan, želim da napravim osvrt i na to. Korišćenje modula u mikrokontrolerima doprinosi i štednji energije, što je bitno za baterijska napajanja. Mnoge firme ubacuju i module za 'touch' u mikrokontrolere, koji troše i po nekoliko microA, dok za to vreme procesor može da spava. Recimo, Microchip je pre par godina izbacio kontroler koji ima 3 nezavisna PWM modula (bilo je i pre verovatno, ali ne za taj novac), a koji mogu da se pogone i LF oscilatorom, koji troši manje od 1 microA. To u prevodu znači da sa nekim čipom koji košta manje od 50 centi mogu da dimujem LED i pogonim charge pump, dok procesor spava, odnosno da to troši manje od 2 microA (oprobano sa PIC12f1571, a izuzima se struja za LED i opterećenje charge pump-e). Povremeno probudim procesor da proverim da li je došlo do dodira (što na sve dodaje manje od 1 microA). Sve u svemu kada bih probao tradicionalnim metodama, to bi bilo nemoguće, ako bi želeli da ostanemo u tom rangu od nekoliko microA.