DIY Electronic projects

Full Version: Digitalna Lemna Stanica - mikroPAJKA
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Prije par dana našao sam odličnu stranicu sa regulacijom digitalne lemne stanice sa LCD-om....pa sam precrtao PCB....neznam kad cu raditi PCB tj projekt jer imam nekoliko nedovršenih projekata pa u prilogu postavljam shemu, link i PCB u sprint layout formatu pa ako ko želi da krene u izradu.

Link sa opisom kako funkcionira:

http://paja-trb.cz/konstrukce/mikropajka_2011.html

Shema:

[attachment=17696]

PCB:

[attachment=17697] [attachment=17698]

Sprint Layout:

[attachment=17699]

Zanima me samo koji je najbolji pristup regulacije lemilice? Dali preko trijaka ili PWM regulacija? Ovaj projekt korisiti regulaciju prekotrijaka i  koristi specijali chip koji mjeri otpornost thermocoupler elementa i vraca preko sabircnice u mikrokontroler temperaturu...imate na datoj stranici Bascom AVR source file koji nije teško razumjeti jer se radi o Basic programu.
Da ne bude zabune, svi grijaci kod lemila su fabricki radjeni za 24V eff izmjenicnog napona, pa bi ih tako i
trebalo napajati. Vidio sam masu projekata gdje grijace preko mosfeta "tuku" sa 24V DC-PWM regulacijom.
Ipak je lakse stabilisati napajanje logike, a na grijac voditi preko trijaka naizmjenicni napon.-
To je moje misljenje, grijacu je svejedno,-

pOz
Ja sam mislio da je bolje PWM grijanje thermocouplera...ali eto danas mi stigla YIHUA 937 klon hakko lemne stanice i radi odlicno...za cijenu od 42USD...sa ebaya (postarina besplatna) tako da sada narucim set vrhova za hakko 937 i miran sam sto se tice lemne stanice...cist zaboravio da sam je narucio prije mj dana i danas mi stigla...lemilica radi odlicno naspram one star koja je placena 65€ ZD937 koja nista nevalja...vrhovii su skupi brzo se trose..jer su kermaicke kvalitete...a o uskom izboru lemnih vrhiva da ne govorim ima ih samo par dok za hakko ima puno vise i razlicite debljine...sad me zanima koje debljine vrhove da uzmem za hakko? Lemljenje ce biti THD padova (dakle audio pojačala) dakle bez SMD-...sa njom sam dobio ako se ne varam vrh od 0,2mm pa mislim da je to premalo ali probat cu nesto polemiti pa cu vidjeti jeli treba deblji vrh.
Mikropajku sam testirao pre mozda 2-3 godine a sklapao je moj i saggit-ov prijatelj sa elektronika.ba sindja1204 ali nam je nestao covek ni traga ni glasa pokusacu da stupim u kontakt i da ga pozovem na nas forum.
Kontroler radi fantasticno Smile
Napajanje bi mozda trebalo odraditi drugacije sa trafom 2x12V i stabilizatore izvaditi sa srednjeg voda (~12V) a grejac gurati (~24V) kao kod makedonske lemne stanice sto sam radio pre nekog vremena... Mozda bi mogao ako imas vremena i zivaca da sredis taj PCB jeste da je na LED sa 4 cifre ali ta lemilica radi skroz savrseno i nema retkih i nezgodnih delova...