DIY Electronic projects

Full Version: QRP HF Transceiver
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pozdrav svima

Nedavno sam poceo sa izradom qrp primopredajnika koji je baziran na TA7358 ( LA1185 ) Ic kolima.
Trx je zamisljen kao monobander ili dubander uglavnom je to 7Mhz(40m) ili 3.5Mhz(80m) mada sam po internetu nalazio resenja i verzije slicne gradnje i za 14Mhz(20m) pa cak postoji i verzija od 1.8-30Mhz ali otom potom umom slucaju nek to bude i jedan band , za pocetaki dovoljno.

Trx je skromne gradnje pa i ne ocekujem neke extra rezultate , da se ne lazemo ovo u poredjenju sa Icom Kenwood Yeasu fabrickim uredjajima deluje kao igracka .
Ali itekako moze da posluzi svrsi , delovi za izradu su jeftini , i ja naravno vise volim da pravim nego da kupim gotov uredjaj :-)

Jedina za sada stvar koja mi se nesvidja na ovom primopredajniku je sto radnu frekvenciju kontrolise klasicni vfo , sto moze da bude jako nestabilno , pogotovo kod ssb modulacije sto je bas ovde slucaj.

No paralelno s ovim uredjajem gradim jos sto sta izmedju ostalog i dds od 1-30Mhz , sto ce biti druga tema a isti bi ovde znatno resio problem stabilnosti .

Sema primopredajnika , pcb , vfo  u prilogu .
A evo dokle sam stigao sa gradnjom.

Pcb odradjen toner transferom naravno , i naravno ja nebih bio ja kad nebih odstampao pcb naopako Angry al dobro i ovako moze da se uradi samo se montiraju tranzistori napoacke a Ic od strane stampe , ovde estetika nije tolko bitna .

Malte ne je sve tu fali mi 74hc4053 i jos par sitnica pa da bude kompletan.

Za sada toliko .

Pozdrav Rolleyes