DIY Electronic projects

Full Version: LM10 - Eksperimenti
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Sklopio sam ovaj LabPSU sa dva LM10 iz aplikacijone note.

[attachment=16488] [attachment=16489]

U sustini ovo radi OK ali ima jedan mali problemcic koji ne znam kako da resim.
Naime, regulator mora da ima neko minimalno opterecenje da bi regulacija napona mogla da sidje blizu 0V.

Evo i simulacija samo izlaznog stepena posto je problem direkno za njega vezan.
Uracunata je i struja potrosnje dva LM10 od 1mA. Vcontrol je iz sinusnog generatora samo radi analize, tu LM10 prakticno upravlja celim regulatorom.

[attachment=16490

Ova dva rezultata su analiza minimalnog izlaznog napona pri 1kΩ i 10kΩ opterecenjem.
Primecuje se da pri 10k regulator ne moze da ide ispod 9.9V (ma koliki napon bio na Q3) dok sa 1kΩ moze da se spusti do nekih 1V
Sa 470Ω opterecenjem minimalni izlazni napon moze sici do 0.5V.

[attachment=16491] [attachment=16492]

I tu pocinju problemi ...
Ako bih postavio 470Ω blider koji je uvek zakacen na izlaz, pri izlaznom naponu od 50V bi tu teklo skoro 100mA, sve zivo bi se grejalo "dzabe" ...

Da li moze taj problem da se prevazidje?
Da nije kojim slucajem greska na shemi oko Q1?
Miki, da li si razmišljao da na izlaz umjesto fiksnog otpora staviš neki strujni izvor koji bi neovisno o naponu vukao neku minimalnu struju potrebnu za normalan rad regulatora ?

Ja planiram za svoj PSU nabaviti nešto tipa LM334, ulaz od 1 do 40V, tako nešto bi bilo idealno. Otpornikom podesiš željenu struju i problem rješen Smile Imaš 1 mA ili koliko trebaš kroz sve izlazne vrijednosti napona.
Pozdrav Miki,
zasto ne stavis neki mali izvor konstantene struje kao potrosac umesto otpornika?

Gledao sam neki video na YT gde su slicnu muku imali i stavili su 5mA izvor konstantne struje kao opterecenje koje stalno stoji na izlazu.

Pozdrav
Milan
To sa strujnim izvorom nece ici bas tako prosto …
Taj strujni izvor treba da drzi zadatu vrednost i pri 0.1V, 0.5V, 1V … i pri 50V … To jos uvek ne znam kako moze da se napravi …

Problem je sto struja za rad LM10 prakticno dovodi do "curenja" napona na izlazu, ako bih u simulaciji izbacio onih 1mA (potrosnju OP-a) sve bi bilo OK ...
Malo mi je cudno da ta aplikaciona nota bas tako radi, ipak su napisali 0-50V 0-1A i nema nikakvih blidera.
Mozda sam ja negde pogresio ali bas zbog toga sam uradio simulaciju i bas tako se i prakticno ponasa.
Upecao sam i na nekim drugim sajtovima da su bas spominjali te blidere za tu shemu ...
Jesu li drugi našli rješenje ili su samo stavili bleeder otpor na izlaz ? Podjeli simulaciju s nama, da se i mi malo poigramo
Dostavicu kasnije, ostao mi ASC fajl na drugom racunaru mada se sa prilozene sheme vide svi elementi za simulaciju (delovi + komanda).

Sad cu da pokusam sa strujnim ogledalom nesto da vidim da li moze da se uradi.

U sustini trebam da "vucem" onoliko struje (ili vise od toga) koliko vuce ceo upravljacki sklop (LM10, potovi i ostalo).
Stavio sam prosto strujno ogledalo od 2.5mA sa HV tranzistorima u TO220 koje sam imao pri ruci (2SC5763) i upotrebio sam zenericu od 6V8.

[Image: attachment.php?aid=16506]

E to sad radio kako treba Smile
Regulacija krece negde od 0.06V sto je sad sasvim zadovoljavajuce Big Grin
Ostale karakteristike su bile odlicne i pre ove intervencije, regulacija napona i struje je odlicna i stabilna, shum nisam mogao da izmerim sa obicnim sondama.
Izlazni tranzistor kod mene je 2SC5200, sve ostalo je isto kao na shemi iz DS.

Mozda moze ovo strujno ogledalo da se doradi da bude stabilnije struja mada to je samo da kompenzuje potrosnju LM10, stavljena je struja ogledala nesto veca od njegove potrosnje.

[attachment=16508]

Moglo bi ovaj LabPSU sa dodatkom da se skocka na neku PCB ko ima vremena i volje da uradi … Smile
PS: na mojoj proto plocici ima vise otpornika nego na shemi posto sam kombinovao sa onim vrednostima koje sam imao na lageru a da dobijem trazene vrednosti (3k, 300R ...)
Ovo bi mogao biti super lab psu, eventualno malo podebljat izlaznu struju na 2-3A i mogucnost promjene napona napajanja u cilju smanjenja disipacije topline na izlaznim tranzistorima.

Pa onda napraviti GB pločica i djelova, sigurno ima clanova kojima bi dobro doslo ovakvo napajanje
Linearci da bi stabilno radili, ne samo u oblasti napona bliskih nuli  moraju imati neko opterecenje reda 2-
3 mA. Iako je u regulaciji upotrijebljeno LM10, ideja sa strijnim ogledalom je cista d e s e t k a.-
Sjeti se samo 240 Oma na izlazu LM317.-
Tih 60mV sto ostaje je saturacija tranzistora u ogledalu nakacenog na izlaz pri toj struji koju propustas.-

pOz ekipi
(09-08-2015, 02:20 AM)mikikg Wrote: [ -> ]Moglo bi ovaj LabPSU sa dodatkom da se skocka na neku PCB ko ima vremena i volje da uradi … Smile

Predložio bih svakako da se doda još najmanje kontrola izlaza (out enable) i razmisli o dvokanalnoj verziji da bi naziv laboratorijski dobio više smisla. Isto tako držim da je dobra stvar da za DIY projekt PSU može u prvom koraku biti manuelno kontroliran jer se može brzo staviti u pogon i provjeriti kako radi. Ipak, na tome danas (a datum je visok Smile) mislim da nema smisla stati i da bi i najskromnija ADC/DAC kontrola (rezolucija/cijena) tek učinila da PSU postane laboratorijski. Nezgoda kod "digitalizacije" je pisanje softvera što je posao koji može uzeti na kraju puno više vremena nego hardverski dizajn (ovdje mislim da nešto funkcionalno i sigurno, a ne na nekoliko linija koda tipa "Hello World, vidi mi napon, vidi mi struju").
Možda bi bilo bolje da ostane jednostavno napajanje, mislim nemoj me krivo shvatiti, pratim tvoju temu o tvojem napajanju i to bu bila prava mašina, pravo profi lab.napajanje, al zar nebi bilo bolje imati i neku "mainstream" verziju napajanja ?
(09-08-2015, 10:05 AM)gigabyte091 Wrote: [ -> ]Možda bi bilo bolje da ostane jednostavno napajanje, mislim nemoj me krivo shvatiti, pratim tvoju temu o tvojem napajanju i to bu bila prava mašina, pravo profi lab.napajanje, al zar nebi bilo bolje imati i neku "mainstream" verziju napajanja ?

Smile Da, tako je sve i kod mene počelo. Krenuo sam sa jednom drugom šemom iz jedne druge app note (također za 0-50V/1A) i eto u što me to dovelo. Ako ništa drugo dodao bih ovdje out enable i LED indikaciju za CC, CV (igorirati ću i mogućih 50W disipacije po kanalu u donjem dijelu skale na max. opterećenju).
Ok, out enable se može rješiti i "na ruke" (prekidač ili relej) što još drži vodu do nekih 60V pri spojenom opterećenju. Dakle, ostaje LED indikacija što ne bi trebalo bitno zakomplicirati stvar.
Maximalna struja u ovoj verziji moze da se steluje tacno do 2A!
To mi nije jasno odakle sad 2A, sve sam vrednosti otpornika bas tacno birao/trimovao …

Sto se tice LED indikacije za strujni mode, hmm, ne znam ni to kako da resim.
Voleo bih da zadrzim ovu postavku u "lebdecem" modu za LM10 tj da ostane sve samo sa jednim rejlom za napajanje.

Inace ulazni napon treba biti negde oko 4V veci od izlaznog. Minimalni ulazni napon je negde oko 12V (mislim da nema potrebe ici ispod te vrednosti) dok je maximalni ulazni napon prakticno limitiram upotrebljenim tranzistorima, LM10 je inace u lebdecem modu i on se tehnicki napaja preko pada napona na "trilingtonu" (3 x tranzistor) preko B-E spoja i nije izlozen visokom naponu.
Zato je cela ova konstrukcija sa LM10 vrlo zanimljiva, taj IC radi sa vrlo malim naponom napajanja (pise 1V mada kazu i prakticno radi od 2V, Bob Peace-ov komentar) i ima interno referencu sa veoma malim naponom od svega 0.2V - tako nisku referencu nigde jos nisam video.

Za izlazni prekidac se slazem da treba da ima. Relej ili prekidac …

Za digitalije, hmm, ova konstrukcija ima za cilj da bude veoma jednostavna i te digitalije bi mogle da se stave samo za merenje napona/struje, mada tu moze da dodje i analogni instrumenti. Dakle ovo je jednostavno ali veoma veoma funkcionalno resenje sa odlicim karakteristikama koje bi trebalo prakticno svi da imamo po kuci vise komada Smile
Po meni moze da se klasifikuje kao laboratorisko napajanje ali ne i programibilno Wink
(09-08-2015, 11:57 AM)mikikg Wrote: [ -> ]Maximalna struja u ovoj verziji moze da se steluje tacno do 2A!
To mi nije jasno odakle sad 2A, sve sam vrednosti otpornika bas tacno birao/trimovao …

Heh, pa kao sto rekoh, 200mV je referenca i imamo 0.1Ω otpornik za merenje struje (1%, poseban za te namene) i tacno mi ispalo 2A.
Da nije ovo suvisno, malo je nelogicno ovako, gde ce da tece bazna struja Q2?

[attachment=16509]

A mozda je ova druga veza visak, izmedju R5 i D2.
Sve je OK na shemi, izgleda krajnje cudno ali to tako radi. Desni OP je za strujni limit a Q2 sluzi da se napravi rampa (uspori) prilikom vracanja iz kratkog spoja jer hoce da overshotuje bez toga.
Vidis kako je vezan taj OP, napajanje i izlaz su spojeni …

Obavezno odgledati ovo, legendarni Bob Peace iz Nationala, cikica koji je projektovao mnoge LM-ove, u ovoj epizodi prica o strujnim izvorima i objasnjava sheme iz aplikacione note za LM10 (LM10 je projektovao Bob Widlar 1977).

www.youtube.com/watch?v=411f0DvXu18
2A je više nego dovoljno Smile samo ja sam za to da ima neki predregulator ili više izvoda, da se ograniči disipacija topline. ako ništa drugo barem neki prekidač da biramo ručno niži i viši napon.
Moze se dodati neki komparator (dupli) i dva releja tako da se ulazni napon moze podeliti u recimo 3 opsega, npr 20, 40 i 60V ulazni napon.
U mirnom stanju kontakti releja su spojeni na najnizi napon a kako se povecava izlazni napon (sa njega uzima komparator signal), pali se jedan a zatim i drugi relej.

Mogu ovo skicirati u shemi ako vas interesuje.

Mogu da se izbegnu releji i da se upotrebe MOS-FET tranzistori ali to onda zahteva vise elektrolita i ispravljackih dioda. Sad sta je od ta dva zgodnije ?!
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21