DIY Electronic projects

Full Version: sve oko mršavljenja : od ishrane do aktivnosti
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7
Kasno (tek jutros) sam video temu, a Braca i Macola su već (svako na svoj način) apsolvirali temu, tako da se tu nema puno dodati.
Za sve na ovom svetu, pa tako i za HMAP-a dok trčkara ili se šeta, važe opšti principi termodinamike o održanju energije, Newtonovi zakoni (sila = masa * ubrzanje, kao i da svaka akcija ima svoju reakciju, osim akcija naših političara, gde po pravilu izostaje reakcija naroda istog intenziteta i pravca, ali suprotnog smera - za ovo je verovatno zaslužna prevelika inercija biračkog tela), zatim D'Alembertov princip dinamičke ravnoteže, itd...
Tačan proračun utrošene energije prilikom hodanja ili trčanja je vrlo, vrlo komplikovan, tako da se koriste neki približni i pojednostavljeni proračuni, koji se svode na neke jednostavne formule, zgodne da se sračunaju i sa jeftinim 8-bitnim PIC-ovima (kod kojih komplikovanija aritmetika kliznog zareza počesto prevazilazi kapacitete) i potom prikažu na displeju staze za trčanje ili trenažnog bicikla.
HMAP, dobro si primetio da je za proračun energije potrebno da neka masa (koja prelazi u silu kad se pomnoži sa ubrzanjem: horizontalnim (usled hodanja ili trčanja) ili vertikalnim (gravitacija)) pređe određeni put. Na to je Braca i mislio kad je rekao da ti se pojedini delovi tela dižu i spuštaju (iz pristojnosti nije rekao da se pivopijski stomak više kreće gore-dole od npr. glave Wink ), tako da bi bilo potrebno naći integral proizvoda težine svakog dela tela i vertikalnog pomeranja, da bi se došlo do vrednosti energije potrebno da se telo kreće. Taj integral je nemoguće tačno sračunati, tako da je to samo teoretski stav.
I to je samo jedan deo jednačine, onaj koji se odnosi na vertikalni pravac. Postoje i 2 horizontalna pravca: jedan je u pravcu kretanja tela, a drugi je upravan na njega - bočni pravac. Iako se ovaj bočni pravac najčešće zanemaruje, jer u ukupnoj energetskoj potrošnji učestvuje sa najmanjim udelom, ako se neko pri kretanju puno klati levo/desno, onda je njemu za to kretanje potrebna veća energije od slučaja kad to ne čini, već samo ide napred. To se može najbolje videti kod trkača-maratonaca (koji za razliku od nas, koji trčimo da smršamo, tj imamo nameru da trčanjem potrošimo što više energije, ovi profesionalci imaju nameru da pretrče +42km, a da potroše što manje energije). Kod maratonaca se gleda da što manje vertikalno skakuću (zbog gornjeg integrala), bočno klaćenje je strogo zabranjeno; sva energija se troši za horizontalno napredovanje.
Napredovanje pešaka/trkača u horizontalnom pravcu je najvažnije i najkomplikovanije za proračun, jer zavisi od mnogo faktora, od kojih je najvažniji onaj koji je Braca pomenuo: trenje između obuće atletičara i podloge. Bez tog trenja ne bi ni bilo pomeranja: naša kolena se otiskuju od podloge preko obuće, te tako stvaraju silu koja nas gura napred. To trenje zavisi od mnogih faktora: brzine kretanja, atletskih karakteristika trkača, veličine kontaktne površine, vrsta materijala od kojih su patike i podloga napravljene, pa čak i od činjenice da li trčimo sami ili u grupi. Naime, primećeno je da kad imamo grupu trkača, dolazi do podsvesnog usklađivanja ritma trčanja kod svih trkača u grupi (za one koji su služili vojsku: "u korak"). U ovo sam se lično uverio, kad smo za potrebe jednog pešačkog mosta (koji služi i za džogiranje) radili neke testove.
Kod horizontalnog kretanja se, gotovo po pravilu, zanemaruju sile otpora koje vazduh pravi telu, koje hoće da prođe kroz njega. Te sile zavise od koeficijenata aerodinamičnosti (čuveni Cx kod automobila), površine poprečnog preseka tela upravnog na pravac probijanja (silueta automobila), kao i kvadrata razlike brzina tela i vazduha-vetra (ovde se vrši vektorsko sabiranje, jer vetar može da bije u prsa ili da duva u leđa). Ako se neko šeta brzinom od 4km/h, onda je ta sila zanemarljiva, ali ako neko trči brzinom od 40km/h (Usain Bolt u određenim delovima staze od 100m), onda je sila aerodinamičkog otpora 100 veća kod Bolta, i ne može se nikako zanemariti u tom slučaju. Koliko dodatni vetar može da utiče na rezultate trka i skokova u atletici, svedoči i činjenica da je vetar u leđa ograničen na svega 2m/s (7,2km/h) - ograničenje važi, naravno, kad se računaju rekordi, dok za rezultat trke (konačni poredak trkača) to ne važi, jer svi trče u istim uslovima.

Možda nekom ovo izgleda prekomplikovano, ali to nije ni pola priče. Za školske potrebe, dovoljne su jednačine za koje je Milan_kg dao link, ali ako hoćete da vidite kakvim su silama izloženi vojni piloti prilikom prisilnog katapultiranja (pre nego što me Babić pretekne sa novim doprinosom srpskom jeziku, patentiram: katapunktiranje), onda sve ovo i mnogo toga drugog se mora uzeti u obzir.

S obzirom da sam sasvim neoprezno zašao u avio-problematiku, da završim (pre nego što me HMAP banuje Smile ) sa jednom zanimljivošću iz zadnjeg Politikinog Zabavnika: prilikom katapunktiranja, usled velikih ubrzanja (preko 10G - kao da pilot ima jednu tonu sopstvene težine) dolazi do sabijanja-skraćenja kičme od oko 5cm. Na svu sreću, nakon nekoliko meseci se sve vrati u normalu...
HomeMadeAudioProject
Moja velika preporuka ti je da baciš hleb i da OBAVEZNO kupiš vagu i da se meriš svako jutro kada ustaneš i završiš sa wc-emo.
I da obavezno zapisuješ rezultat. Dobićeš volju kada počne da ide nizbrdo, a ti to vidiš na papiru.

Bocko
Šta trojica! Nemoj da se vređamo sa samo trojicom!

Millan
Izvini, ne znaš ti ništa o tome. Osnovno u problemu je smanjiti horinzontalno kretanje! Prema kuhinji!
Naslov teme "osnove fizike" me naterao da manje-više ozbiljno priđem problemu, a u međuvremenu (dok sam ja kucao odgovor) HMAP objasni u čemu je razlog njegovog iznenadnog i ničim izazvanog interesovanja za ovu problematiku: višak kilograma.
Recept je vrlo jednostavan (ideju sam dobio nakon komentara branko tod-a): u frižider ugradi tajmersku bravu (pritisneš dugme da se otvori, ali se brava otvara tek nakon 3 minuta i traje 3 sekunde, ako u tom trenutku nisi pored frižidera, moraš da ponoviš radnju). Drugi savet (isto tako koristan i praktičan kao i prvi) jeste da reč pekara izbrišeš iz svog EPROMa (ne preterivati sa UV zracima). Umesto belog hleba jedi "tonus", a nakon godinu-dve i on će ti se zgaditi, tako da ćeš problem hleba zauvek rešiti. Nastavi sa fizičkim aktivnostima, i po kući i po komšiluku (ali oprezno, možda se nekom tvoja kura i ne svidi - mislim na kuru mršavljenja, naravno).

I na kraju, jedan ozbiljan predlog: prestani da jedeš, ili barem znatno redukuj, ono što najviše voliš-jedeš, jer te je to dovelo do trenutne situacije. Vrlo jednostavno i praktično neizvodivo.

Na kraju krajeva, ako ništa od ovog ne upali, u mom kraju kažu: ˝ 'ebeš muškarca bez 100 kila!˝
http://dijetamesecevemene.com/dijete-za-...u-grupu-a/
.
izbacili mi pivo... Sad ovo oko svježeg sezonskog povrća i voća mi paše,osim što baš volim paradajz.
.
vrijeme je takvo da se ima jako malo i ni malo vremena za neke sportske aktivnosti, tu mi ova ubrzana šetnja jedino uskače kao odgovarajuća. ako bude pomagalo,mogu dodatno i proširiti krug za kilometar-dva.
inače,što u šali što u zbilji-dobrih savjeta ovde ima! nadam se objavljivanju dobrih rezultata...
HMAP

Slatkiši, gazirana i slatka pića, kojekakve grickalice (čips, smoki, prženi slani kikiriki, itd) su sve kalorije koje je jako teško iskoristiti kao pogonsku energiju, već se jako brzo taloži kao salo. Tako da je odlična odluka što si to izbacio.

U suštini, ne bi trebalo da dovodiš telo dotle da samo sebe "jede", odnosno da izazoveš katabolizam mišića, jer se tad smanjuje mišićna masa, a količina sala ostaje ista ili vrlo malo manja.

Kako reče jedan moj kolega, "matematika je majka skidanja kila" Big Grin cilj je da potrošiš više nego što uneseš energije.

Trebao bi znati koliko ti je energije potrebno za bazalni metabolizam (disanje, rad srca, odlazak do wc, spavanje, grejanje tela, zevanje i sve drugo što je normalno funkcionisanje, a da ne radiš ništa), onda otprilike da sračunaš potrošnju energije za jedan dan (odlazak na posao, sam posao, povratak sa posla, jurnjava sa klincima, "razgovor" sa gospođom, odlazak do prodavnice, zamena točka na autu, držanje lemilice, bušenje vitroplasta), i sračunaš koliko inače kalorija unosiš putem hrane.

Evo moj primer, imam 88kg, za bazalni metabolizam mi treba 1800-2100kcal, redovne dnevne aktivnosti oko 1500kcal, trening uglavnom oko 1000kcal. Ako ne treniram, taj dan idem do 3000kcal unesene hrane, ako treniram idem još 1k u plus (uglavnom testenina, oko 200g).

@branko tod
Ne bih se složio da je dobra opcija svakodnevno merenje težine, jer sama težina mnogo varira u toku samo jednog dana. Kod mene recimo ide +/-2kg. Merenje jednom nedeljno, odredi vreme kad će to biti i svaki put isto, može brankov predlog ujutro posle wc-a i to tefteriš pa posle upoređuješ i pratiš napredak.

I da HMAP, zamalo zaboravih, nikako se nemoj izgladnjivai, dosta vode mora da se pije, posebno po ovim vrućinama, pokušaj da smanjenje težine bude ne veće od 5kg mesečno. Nemoj da te prevari vaga i da misliš da je dobro prebrzo gubiti težinu, najčešće se desi da telo dehidrira i samim tim si lakši, a sve drugo je na svom mestu.

Istraživanja su pokazala da jako teško razlikujemo osećaj žeđi od osećaja gladi, uglavnom smo žedn kad se javi taj osećaji, a mi po automatizmu hvatamo šerpu i kašiku, umesto da popijemo čašu vode. Ovo sam prepoznao kod sebe ko zna koliko puta i još uvek treniram sebe da pijem vodu kad mi se čini da sam gladan, nekad uspe, nekad ne, ali se trudim.

Šta još da ti kažem, budi uporan za svoje zdravlje  Vaistinu
tečnosti pijem oko dve litre ili više,zavisi od vremena i temperature kao i od radnih aktivnosti - uglavnom ne dozvoljavam da mi sluznice nosa budu suve niti da sam žedan. ujutro odmah po usvajanju popijem 0,3-06 litara (kriglu-dve) vode,a onda po potrebi. na poslu sam prošle sedmice počeo da praktikujem litar i po negazirane aqua viva sa jednim isceđenim limunom,bez šećera. gledam da uzimam što manje prerađene mesne stvari(krto meso) ili konzervisanu ribu(eva sardina ili tunjevina). ne znam koliko energije dnevno utrošim,posao mi je nekad zamoran a nekad ne-zavisi je li sedmi sprat bez lifta ili visoka prizemnica kuća(radim Knauf/Rigips). povrće i voće takođe ne štedim, a kikiriki uzmem po pola šake kad baš osjetim glad jer me lako i brzo zasiti. takođe gledam da, kad osjetim glad,popijem vode. ako to ne radi operem zube(takođe može da utiče). naveče gledam da ne jedem makar i bio gladan jer kad večeram,sutra dan ujutro budem gladan kao osam lavova i čopor vukova.
kako vidim najlakši proračun bio bi kad bi pokretao neku masu gore/dole preko kakve mašine. tu bi proračun fizike i utroška energije bio krajnje jednostavan i konkretan. morao bi je samo osmisliti način da sprava bude multipraktik tako da mogu opteretiti veće grupe mišića.
euronymous
Nisi u pravu što se merenja tiče, najbolje je izmeriti se svako jutro, posle pražnjenja. Pre kafe, vode ili ndb* rakijice.
Veruj mi da imam puno iskustva u tome, prvo te podseti da moraš da paziš šta jedeš, a imaš volje da se malo mučiš
kada vidiš da si od juče mrvicu sišao dole. I nije toliki problem oslabiti nego ne vratiti težinu.
HomeMadeAudioProject
I bez nekog jakog vežbanja možeš da oslabiš ako ne vežbaš sa kašikom i viljuškom.

*ne daj bože Smile
he he, dobri ste... Smile
Ime vijaca i udri!

Ako mozes svaki drugi ili treci dan par serija 3-5 minuta (ili ako mozes i vise) dosta vode i to je to.

Bar to kod mene radi...
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f...d07c02.jpg

Najbolja je upotreba ovakve opreme Big Grin
Ovo pišem ovde zbog HMAP-ovog pisanja:

Iz ličnog iskustva preporučujem sledeći link - Istine i laži o hrani.

Potrebno je samo imati malo vremena i biti otvorenog uma, a ne ispranog mozga... Lako se proba i za samo nekoliko dana se vide rezultati! Iz moje okoline, između ostalog - dijabetes 2 se promenom ishrane leči vrlo uspešno, i gubi se 28kg ali ne naglo. Nije dijeta u pitanju nego promena načina ishrane, nema gladovanja, ima energije za sve i osećaj je nov kad nema nadutosti, itd.itd... Ja se već 4 godine hranim po LCHF (Low Carb High Fat) principima i nadam se još dugo, dugo... Ja vam rekoh a vi kako hoćete!  Smile

P.S. Nekada sam jeo napolitanke i eurokrem kao budala, a sad je već 4 god. kako nisam okusio ni gram! Smile Kao ni zejtin (prži se na masti), krompir, pasulj, margarin (maslac ide umesto njega), vegetu (umesto nje -  sušeno povrće), grickalice (mogu bademi, orasi, lešnici...) itd.itd. Najteže mi pada što industrijski slatkiši ne valjaju... Smile Može malo voća i tako to, ima sve tamo na linku.
(07-02-2015, 12:44 PM)branko tod Wrote: [ -> ]euronymous
Nisi u pravu što se merenja tiče, najbolje je izmeriti se svako jutro, posle pražnjenja. Pre kafe, vode ili ndb* rakijice.
Veruj mi da imam puno iskustva u tome, prvo te podseti da moraš da paziš šta jedeš, a imaš volje da se malo mučiš
kada vidiš da si od juče mrvicu sišao dole. I nije toliki problem oslabiti nego ne vratiti težinu.
HomeMadeAudioProject
I bez nekog jakog vežbanja možeš da oslabiš ako ne vežbaš sa kašikom i viljuškom.

*ne daj bože Smile

Ne želim da se nastavljamo u nedogled, ali moj stav po pitanju merenja težine je takav, jer mi nema smisla meriti se svaki dan da bih utvrdio da sam 150g lakši, zbog toga što je preporučeno nedeljno skidanje kila ograničeno na 1kg, sve preko toga narušava zdravlje.

Kako na internetu postoji svakakvih šema i konstrukcija, tako postoje i različite dijete i režimi ishrane, ne treba svemu bezrezervno verovati, a život je kratak i zdravlje je samo jedno da bi isprobavali sve što pročitamo ili čujemo.
(07-02-2015, 12:37 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]tečnosti pijem oko dve litre ili više,zavisi od vremena i temperature kao i od radnih aktivnosti - uglavnom ne dozvoljavam da mi sluznice nosa budu suve niti da sam žedan. ujutro odmah po usvajanju popijem 0,3-06 litara (kriglu-dve) vode,a onda po potrebi. na poslu sam prošle sedmice počeo da praktikujem litar i po negazirane aqua viva sa jednim isceđenim limunom,bez šećera. gledam da uzimam što manje prerađene mesne stvari(krto meso) ili konzervisanu ribu(eva sardina ili tunjevina). ne znam koliko energije dnevno utrošim,posao mi je nekad zamoran a nekad ne-zavisi je li sedmi sprat bez lifta ili visoka prizemnica kuća(radim Knauf/Rigips). povrće i voće takođe ne štedim, a kikiriki uzmem po pola šake kad baš osjetim glad jer me lako i brzo zasiti. takođe gledam da, kad osjetim glad,popijem vode. ako to ne radi operem zube(takođe može da utiče). naveče gledam da ne jedem makar i bio gladan jer kad večeram,sutra dan ujutro budem gladan kao osam lavova i čopor vukova.

Odličan start, samo tako nastavi.

Što se tiče posla, pokušaj prema tabelama potrošnje energije da napraviš paralelu sa svojim poslom, da možeš sa greškom od 20% da izračunaš koliko ti energije treba, pa prema tome da krojiš jelovnik.
Prijatelju, ovo je zakon za izjed(b)anje kalorija Big Grin 

[attachment=15707]
Ahahaha! Big GrinBig GrinBig Grin

Aco,
izbacivanje večere je dobar korak.
Gledaj da ne unosiš nepotrebnu količinu šećera u sebe i svuda gde možeš ulje zameni mašću. Veruj mi da mast manje goji i dosta je zdravija.
Pravi salate koje sadrže sirće i jedi dosta paradajza.
Veruj mi pomaže.

Par sklekova i trbušnjaka u večernjim časovima je prava stvar!
(Ovo može da se protumači na dva načina. Bilo koji od ta dva je dobar način. Wink)
To nemoj da izbaciš i trudi se da te vežbe redovno upražnjavaš!

Za manje od mesec dana primetićeš pozitivne rezultate.
biciklom od Ugrinovaca do izlaska iz Batajnice prema Banovcima za 27 minuta,a natrag za 23. natrag je više nizbrdo. bio kod drugara sa bivšeg posla,popio tursku bez šećera i veću čašu vode. vratio se kući oko kilogram lakši. popio još kriglu vode.
.
skinuo sam i neku MSN aplikaciju "Health and fitness",koristi GPS i mjeri pređeni put i odokativno računa potrošnju kalorija u odnosu na pređeni put i vrijeme,zavisno od toga da li se ide patikama ili biciklom. kontam da je to dosta uopšteno i neprecizno po pitanju kalorija ali i precizno po pitanju pređenog puta. makar će mi zaigrati maštu oko brzine pređenog puta i broja kilometara. još jedan iako ne baš jako bitan,ali ipak podsticaj. moraću samo da vidim oko ishrane,ovih dana "sam gladan" morske ribe pa ću poslušati svoj organizam - ali se svakako ne želim dovesti u situaciju da pogrešnim manevrima napravim disbalans materija u organizmu. sad.ću da pročitam tekst dual -ovog linka.
što se tiče seksa,nemojte me tu dirati-znate da sam se razveo i tu postim kao monah... još jedan podsticaj da nastavim koliko god mogu Smile
Pages: 1 2 3 4 5 6 7