Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IC based jednostavni generatori funkcija
Sad pročitah da ovaj tip nije zamenio napajanje zbog buke nego zato što je imao "mains leakage" na masi. Ne bi mi bilo teško da ugradim linear PSU ali ja sam generator priključio na moj osciloskop i nisam video nikakav problem. Nisam merio napone na masama BNC konektora kao ovaj tip što je ustanovio da na njima ima mains leakage.
Reply
Čini mi se da signal formira preko obične R2R mreže koja dolazi nakon tog CPLD. Vidi se to na jednoj od slika te prednje ploče uređaja. Mnogo je bolja varijanta sa nekim od onih DDS generatora tipa ADS9850 i sl.
Reply
ti dds-ovi imaju uglavnom ili r2r na izlazu ili imaju rc na izlazu, nije neka razlika Big Grin
Reply
Cenim da mu je DAC u izlazu bolji od ove varijante sa CPLD i R2R a dobiješ sve u jednom IC. Mada za 50$ ovo je extra spravica.
Reply
Za te pare je to super, standardan generator za "svakodnevnu upotrebu",uz osciloskop sa tim se caskom proba neki sklop da li radi korektno. Merenje THD ili nekih drugih pipavih parametara uopste nisu tema ovog generatora, za to su potrebne mnogo ozbiljnije sprave i perfomanse istih.
Reply
BTW: Ako vec prepravljate napajanje, razmislite o bateriskoj varijanti, neka LiIon baterija koja se puni preko USB ... da bude bar prenosan uredjaj, zatreba cesto u radioni sa sumom kablova na sve strane ... a i tako je "stvarno" izolovano od mreze ; )
Reply
U textu na jednom od linkova sam pročitao da ima jittera i izobličenja ako se koristi za frekvencije preko 2MHz. Ali ja pravim samo audio uređaje. Za mene je 2MHz i previše. A verujem i za većinu diy-era na ovom forumu jer retko ko pravi VF uređaje. Vrlo korektna sprava za uloženi novac.

Možda će nekome biti zanimljivija varijanta samo pločice jer ova sprava ima da se kupi i bez kutije. Ali meni je simpatičnije sa kutijom. Veliko je zezanje raditi kutiju u samogradnji.
Reply
Možda bi ovo bilo vrlo interesantno za audio, posebno što se može napraviti u home-made...

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&...IVboWSaKSv
Reply
(02-21-2018, 09:07 PM)Macola Wrote: Možda bi ovo bilo vrlo interesantno za audio, posebno što se može napraviti u home-made...

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&...IVboWSaKSv
Maki, video sam odavno ovaj oscilator i nije mi jasno odakle mu "nebeske" vrednosti izobličenja i šuma koje prikazuje u opisu sklopa.
Ako se uzme samo podatak o simuliranom šumu sa njegovog dijagrama u opsegu do 3kHz i izračuna SNR za izlazni napon od 3,3V, dobija se vrednost veća od -100dB, a on na spektralnom dijagramu prikazuje -150dB.
Ja sa mojim LNA pojačavačima i 24-bitnim ADC (njegov je 14-bitni) izlazim sa ukupnim šumom negde na -110dB (što se slaže s računom), pa pretpostavljam da se kod njega radi o nekom previdu.
Pored toga, na velikom forumu se već više od godinu dana radi na vrhunskom oscilatoru (S. Groner), za koji se već zna da je bolji od onog u AP555, a da li će sići ispod THD od -145dB tek treba da se vidi.
Jenostavnija varijanta je kineski oscilator sa eBay, o kome sam već pisao:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=977&page=6
koji se može kupiti sastavljen, a nudi se i gola pločica.
Za razliku od prethodnog, kod ovoga se frekvencija podešava samo jednim trimerom.

Pozdrav
Reply
Na brzinu sam pogledao članak i nisam se ni bavio njime. Pomislio sam da je informacija korektna, bez neke analize stanja.
Izgledalo mi je na prvi pogled simpatično zbog jednostavne gradnje i ne previše skupih delova, pa rekoh da će možda nekom biti od koristi...

Kako je se usudio da objavi rad sa netačnim podacima?
Reply
Nije to rad u smislu publikacije u časopisu i sl., već to stoji na web stranici njegove firme.
Ako se dobro sećam, neko je pomenuo taj oscilator na velikom forumu, ali nije bilo nikakvog interesovanja.

Najbolja meni poznata realizacija oscilatora tog tipa (Wien-ov most) je Viktorov oscilator (ima ga na eBay, kupio sam ga pre skoro dve godine), čiji je THD izmerilo više ljudi profesionalnim instrumentima i postoji neki konsenzus da je on na nekih -125 do -130dB. Puno je jednostavniji od Janačekovog i koristi JFET kao regulacioni element.

Pozdrav
Reply
Nema sumnje da se mogu napraviti oscilatori sa veoma niskim izobličenjima ali osnovno pitanje je za šta će oscilator biti korišćen. Meni oscilator treba za verifikaciju osnovne funkcionalnosti samogradnji, detekciju prisustva nestabilnosti i eventualno za popravku. Meni nikada nije palo na pamet da merim tehničke karakteristike uređaja iz jednostavnog razloga što se meni uređaji sa ultraniskim izobličenjima po pravilu ne sviđaju kako subjektivno zvuče. Tokom nekoliko decenija u kojima sam kao audiofil imao priliku da slušam sijaset preskupih i ezoteričnih uređaja došao sam do zaključka da tehničke karakteristike uređaja ne govore gotovo ništa o tome kakva će biti moja percepcija zvuka tih uređaja.

Najskoriji primer je Baxandallova aktivna gain kontrola. I sam sam bio iznenađen kad sam ustanovio da mi se zvuk jednog poznatog i jeftinog j-fet opampa mnogo više sviđa kada na izlazu nije stavljen redni izolacioni otpornik. Opamp je gotovo sigurno bio nestabilan kada se na njega priključi koaksijalni interkonekcijski kabal bez tog otpornika. Ta nestabilnost nije obavezno samooscilovanje. Moguće je da je bilo nekog "ringing"-a. To znači da čak i nestabilnost ne mora da bude štetna kada je u pitanju subjektivni doživljaj zvuka. Sećam se da sam pre desetak godina na američkom diyaudio forumu čitao postove nekih profesionalaca koji su potvrdili da se nekim ljudima više sviđa zvuk opampova koji osciluju.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)