Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
Predlažem ti da proveriš koliko ti je snage potrebno za jedan RPi. Razlika je velika ako imaš i SSD na njemu.
Nisam nikad merio potrošnju, jer nisam ni stigao dotle, ali sam ranije nalazio podatke da je to sa SSD-om negde oko 5-6W. Dakle, za 100 takvih ne bi trebalo da imaš problem na tom tvom faznom priključku. Obezbedi samo neki dobar on line UPS.
Reply
Da li ima zainteresovanih da projektujemo svoj segment display sa shif registrima(74HC595)?
Moja ideja je da na osnovni PCB ide shift registar sa potrebnim komponentama za rad (naravno sve u SMD), jedan registar = jedan segment broj, tako da se mogu nizati, problem bi možda bio kako najbolje riješiti povezivanje osnovnog PCB-a sa segment-ima, a opet da se mogu povezati različite veličine segment display-a?
Ako treba može se i tema pokrenuti samo za ovo.?
Reply
A koliko bi bila visina cifre?
Gotov 7-mo segmentni displej ili pravljeno od LED-ara?
Davno, davno sam napravio tako nešto, visina cifre oko 170mm.
HC595 + ULN2803
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
Ja sam prezadovoljan sa TLC5916/17 ( hvala Goranu za info).
LED drajver sa konstantnom strujom i I2C komunikacijom.
Reply
Ja koristim TLC59282 (16 x strujni izvor, SPI komunikacija) i isto tako sam zadovoljan...
Ne isplati se uopšte više raditi kombinaciju shift + uln.

 Ako se prave veliki displeji, koji će biti vezani u seriju, obavezno se na spi komunikaciju mora staviti još neko kolo ili kapije za uobličavanje signala, jer će vodovi biti jako dugački i kupiti sve moguće smetnje iz okoline.

 I, naravno, obavezno voditi računa o projektovanju PCB ako se cifre rade od gomile LED, da ne napravte velike antene, zbog kojih ćete čupati kosu kad ih postavite, jer će biti haos na displeju...

 U praksi, to znači pročitati sve Macoline tekstove na forumu, oko dekuplaže, filtera, petlji povratnih struja, itd. Smile Izlizao je valjda čovjek tastaturu pišući o tome svemu, samo treba čitati i primjeniti.

 Skoro sam imao takav slučaj, poslao sam čovjeku daljinsku kontrolu displeja za totem (enkoder sa tasterom i rf predajnik sa CC1101 u kutijici - voza kursor po displeju i podešava cifre kako god hoće). Prijemnik to prima i upravlja sa displejima preko spi. Sve radi uredno i provjereno. Zove čovjek nakon 15 dana i kuka kako mu je na stolu sve radilo ok, kad je postavio totem, sav ispis je zabrljan... Kad mi je poslao PCB od tih displeja, ispostavilo se da je napravio ogromne antene.
Reply
(02-19-2018, 12:26 AM)Makso Wrote: Da li ima zainteresovanih da projektujemo svoj segment display sa shif registrima(74HC595)?
Moja ideja je da na osnovni PCB ide shift registar sa potrebnim komponentama za rad (naravno sve u SMD), jedan registar = jedan segment broj, tako da se mogu nizati, problem bi možda bio kako najbolje riješiti povezivanje osnovnog PCB-a sa segment-ima, a opet da se mogu povezati različite veličine segment display-a?
Ako treba može se i tema pokrenuti samo za ovo.?

Imaš ovde: http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...7#pid80417

Za svaki niz od 12 cifara ti treba jedan "7data&select", za svaku cifru po jedan "7latch_driver".

Galvanski je rastavljena veza sa MCU, a stvar pred-otpora optokaplera je digital level iz MCU.
Dakle može sasvim nezavisno napajanje za led deo u širokim granicama.
Struja se namesti otpornicima na LED i naponom napajanja se kasnije može kontrolisati opšta osvetljenost svega.
Nema nikakvog treptaja prilikom smene podataka po cifri jer to traje tipično 200nS. Nema refrešovanja stanja jer latch stabilno drzi svaku cifru.

Razlika ovog sistema u odnosu na klasični šift za mnogo cifara je u mnogo većoj brzini rada jer se kao izvor podataka za jedan niz od 12 cifara koristi samo 4 bit, tj. kontrola 96 cifara sa jednim 32 bit portom, sa istovremenim upisom.
Odnosno, na panelu od 96 cifara se jednim 32 bit portom vrši istovremeni upis 8 cifara u trajanju od 17 clk ciklusa.

Kada toliki broj cifara šiftuješ samo sa jednim nizom šift registara, koji su kasakadno vezani, to zna da potraje i to kašnjenje može da se vidi okom.

Ovo je timing tog sistema, koji sam zaboravio da stavim tamo gde sam stavio šeme:

.pdf   7data&select_timing.pdf (Size: 5,08 KB / Downloads: 10)

Pozz

P.S.

Ukoliko se namesti da MCLR bude zajednički za sve i CLK zajednički za sve, onda se sa 32 bit portom može istovremeno upisati 14 cifara na panelu od 96.
Reply
Zaboravih:

"7latch_driver" se međusobno povezuju na primer flet kablom. Data linije i njegovo napajanje idu paralelno na sve u okviru 12 cifara, samo je "LE" individualan po cifri.

Veličina cifre i broj potencijalnih diskretnih LED po jednoj "crti" na segmentu su određeni granicama izdržljivosti ULN2003 (50V, 500mA).

Struja jedne "crtice" na segmentu se namesti serijskim otpornicima na samom segmentu. Otpornici na samom segmentu su razuđeni i odlično se hlade.
Naravno, mogu se staviti i na izlaze ULN2003...

Cena materijala je sledeća:
4511 ---- 43 dinara,
ULN2003 ---- 31 dinar,
4015--------42 dinara,
LTV817----15 dinara,
otpornike i ostalo već znate
Reply
Mislio sam da idu veličine dokle budu mogli shift registri iznjeti, strujno.

Ili kupovati gotove od kineza, imaju ovi gotovi sa 74HC595, a imaju i ovi neki koje sam na ebay-u naletio, ne znam da li čemu valjaju TM1637, samo eto da su bar malo veći segmenti, i ti će poslužiti ali vjerujem da će nekad zatrebati malo veći.?

A ako nekad budem imao potrebe koristiti one velike segmente, to onda projektujem po potrebi, ovo što sam ja imao u planu to je nešto za industrijsku upotrebu, na ormane za neke informacije, bilo podaci od enkodera ili sličnih stvari, jednostavno da se ima uvijek gotov modul.
Reply
Obrati paznju i na ovo:

https://www.kupujemprodajem.com/MAX7219-...er_id=2280

Veoma povoljno.
"Nij sve tako crno, samo su ti oci vezane".....rece dzelat.
Reply
Sa njim sam radio segmente, to radi sasvim solidno ali nisam nikada testirao sa sklopkom na stolu da vidim kako se drži, a imam jedan gotov i spojen sa MCU-om pa ću probati i test izdržljivosti.
Reply
Potrebna mi je malo veca kolicina maske za 7 segment led displeje 4 cifre 0.56" kod nasih dobavljaca su oko 2 eura da li neko zna kako se to zove kod kineza na ebay i aliexpress predpostavljam da je kod njih znatno povoljnije.


Today, 07:12 PM
Reply
Molim za preporuku, informaciju ili kontakt (može i na privatnu poruku) stručnjaka, koji može pomoći savetom ili možda i aktivnim učešćem u rešenju upravljanja jednom mašinom.
Osnovna ideja, što se tiče mehanike, je da će se uraditi konstrukcija slična premotaču rolni streč ili alufolije - primer - https://www.youtube.com/watch?v=fuSn_bnJ91I
U ovom slučaju bi umesto alufolije bio deblji sintetički materijal u rolni, koju bi dva gumena valjka odmotavala na željenu dužinu a zatim bi nož-giljotina odsecao odmereni komad. Izrada mehanika ne predstavlja problem.
Interesuje me na koji način upravljati procesom:
1. Odmotavanje na željenu dužinu, sa mogućnošću podešavanja (programiranja) dužine od 100 - 1000mm, sa tačnošću od ~10mm,
2. Mogućnost eventualne kontrole brzine valjaka koji povlače i odmotavaju materijal,
3. Zadavanje i brojanje odsečenih komada
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: FoxHunter, 5 Guest(s)