Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LM317/337 Active servo PSU
#61
(10-15-2017, 10:07 PM)vojinilic Wrote: Ja uvek stavljam plane-ove, pa se zbog toga nisam susretao sa ovakvim pristupom.
Pokusajte da izbegnete stavljanje ground plane i da sve elemente kacite bilo gde na povrsini. Time stvarate veliku gresku. Vodovima treba usmeriti putanju struje i odrediti koju tacku da posmatra kao referencu. kao primer mogu da navedem proizvod jedne firme gde su na phono preamp stavili ground plane i preamp je uvek imao brum. Dovoljno je bilo zaseci bakar tako da se od elektrolita uzmeri masa do mase stabilizatora a dalje na ostatak elektronike i sve se smirilo.

Cesto ponovim pricu o vaznosti rutiranja vodova pa smo jedno prilikom na 2000A praznjacu koji ima sent od 60mV imali curenje struje od 150mA na izlazu. Problem je bio samo pozicioniranje otpornika na ulazu operacionog koji je sluzio kao pojacavac greske, tako sto je otpornik bio na masi 1cm ispred operacionog i potrosnja D/A konvertera je na tih 1cm pravila pad napona od 4,5 mikro volta. Zato se uvek pazi ko ide iza kog elementa na stampi da bi dobio pravu informaciju o signalu koji se obradjuje
Reply
#62
(10-15-2017, 03:03 PM)Vlajko Wrote:
(10-11-2017, 02:28 PM)Dragan100 Wrote:
(10-10-2017, 07:46 PM)Khadgar2007 Wrote: edit:
Da sve bude možda po PSu, dodati još jedan set od četiri diode tako da ima samo jedna dodirna točka mase,a to je ona na izlazu napajanja.Jedan set dioda po liniji napajanja tako da se mase vode odvojeno sve do samog kraja napajanja. U tome slučaju se diode mogu bez problema zamijeniti grecom. Inače ja u zadnje vrijeme pri dizajnu  koristim većinom one greceve u DIL kućištu jer mi odlično odgovaraju kod dizajniranja PCBa.

-Razdvojiču potpuno pozitivnu i negativnu granu, spajat če se samo u tački izlaznog GND PSUja
-Staviču gretz, ili DIL ili 4SIP/KBP...
takodjer stavljam i duplirani ulazni CRC Snubber ako če neko staviti dva odvojena trafoa, pa zatrebaju snubberi za svaki trafo posebno,
inače ako je jedan trafo sa sva odvojena sekundara dovoljno je samo jedan snubber
Ukoliko se koriste 2 sekundara i 2 grec-a, da li postoji neka suštinski bitna stvar zbog koje bi smo koristili 2 topologije, jednu za pozitivni i jednu za negativni regulator? Kada su 2 potpuno odvojena regulatora koja se povezuju serijski, da bi smo dobili simetrično napajanje, topologije ta 2 regulatora mogu biti identične.
Ovo pitanje me muči odavno i nigde nisam našao odgovor na njega, niti umem da izanaliziram situaciju u vidu prednosti i mana.

Ne, nema suštinske razlike.
Ako su jim performanse podjednake (POS i NEG regulatora) biramo koji je cijenovno ugodniji,
PSRR jim je podjednak (inače klasična shema 317/337 nemaju podjednak PSRR) zbog AC servoa, Load i Line regulacija skoro iste...

Može se odabrati i samo jedna topologija i takva dva odvojena i sasvim podjednaka regulatora spajati na izlazu u +/-PSU.

Jedino opamp zatreba +/- napajanje da bi ACservo uopšte/pravilno radio, nemože samo jednim napajanjem,
kako da onda korigira pozitivne amplitude greške šuma ili errorja na izlazu,
kad imamo inverting error amp i negativnim odzivom popravlja grešku u ref.tački.
LP
Dragan
Reply
#63
Hvala Dragane.
Reply
#64
Dragane, vezano sa korištenje dva regulatora u seriju ili baš POZ i NEG. Ja sam to već negdje pitao isto pitanje ovdje na forumu i Macola mi je odgovorio. Nisam 100% siguran ali je kao rekao da je bolje koristiti POZ i NEG nego spojiti dva su seriju, ja mislim da je bilo nešto vezano za putanje struja ali nisam u ništa siguran jer sam zaboravio što je točno odgovorio.
Reply
#65
(10-15-2017, 11:33 PM)Khadgar2007 Wrote: Dragane, vezano sa korištenje dva regulatora u seriju ili baš POZ i NEG. Ja sam to već negdje pitao isto pitanje ovdje na forumu i Macola mi je odgovorio. Nisam 100% siguran ali je kao rekao da je bolje koristiti POZ i NEG nego spojiti dva su seriju, ja mislim da je bilo nešto vezano za putanje struja ali nisam u ništa siguran jer sam zaboravio što je točno odgovorio.

Neznam o čemu tačno je bila reč, tako da neku upotrebnu repliku nemogu dat.

Ako imamo regulator poznatih parametra Vout, Zout, PSRR, line i load regulaciju, temp stab.... nazovimo ga onda PSU četveropol.
Možemo dva takva četveropola sasvim odvojena na kraju spojiti u +/- PSU.
Oba četveropola če na svojim izlazima do max svojih mogučnosti interne regulacije ispoštovati one gornje pomenute parametre.

Yesterday, 08:10 AM
   

Nazovimo ga "Pozitivni" četveropol pak ima za internu referencu svoj negativan pol,
zakačen je taj negativni pol četveropola za externu ref.tačku GND,
kako če da pliva ta externi GND, tako če plivati i taj POS terminal.

"Negativni" četveropol pak ima za internu referencu takodjer svoj negativan pol,
zakačen je positivni pol četveropola za externu ref.tačku GND,
takodjer če NEG terminal plivati skupa sa GND.
LP
Dragan
Reply
#66
Rekao bih, da je Khadar pitao, koja je razlika koristiti dva odvojena, recimo 7815 regulatora i u pozitivnoj i u negativnoj grani napajanja i na kraju ih povezati poput baterija i imati +-15V,
u odnosu na
korištenje 7815 i 7915 i na kraju ih povezati za +-15V... 

Malko sam update-ovao post.
Reply
#67
(Yesterday, 08:18 AM)Bocko Wrote: Rekao bih, da je Khadar pitao, koja je razlika koristiti dva odvojena, recimo 7815 regulatora i u pozitivnoj i u negativnoj grani napajanja i na kraju ih povezati poput baterija i imati +-15V,
u odnosu na
korištenje 7815 i 7915 i na kraju ih povezati za +-15V... 

Malko sam update-ovao post.

Hvala Bocko,
razumeo sam ja Khadarja i zapravo je odgovor isti.

Osim kad več zateknemo neko napajanje +/-PSU i iz toga želimo manji reg.napon takodjer simetrični +/- ,
recimo baš +/-15VDC (kao u tvom primeru),
tada nemožemo razdvojiti GND referencu i potrebni su nam POS i NEG regulatori.
LP
Dragan
Reply
#68
Ako sam dobro shvatio, treba da budu skroz odvojeni sekundari da bi se koristila 2 POS regulatora i onda spoj gornjeg - i donjeg + da glumi GND? Inače ako imamo zajednički srednji izlaz sa trafoa ovo ne može da radi?
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#69
(Yesterday, 10:07 AM)euronymous Wrote: Ako sam dobro shvatio, treba da budu skroz odvojeni sekundari da bi se koristila 2 POS regulatora i onda spoj gornjeg - i donjeg + da glumi GND? Inače ako imamo zajednički srednji izlaz sa trafoa ovo ne može da radi?

Da,
taj srednji zajednički izlaz sekundara kratkospojio bi nam ulaz donjeg POS regulatora (u ulozi NEG regulatora) sa njegovim izlazom,
negativna grana napajanja bi nam onda bila izlaz pravo sa bulk elkosa poslije gretza neg grane, znači sasvim neregulirana!
LP
Dragan
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)