Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jim Williams puls generator
#1
Pozdrav forumaši.

Napokon da uhvatim malo vremena i napišem nešto na čemu sam radio zadnjih mjesec dana. Je znam puno previše vremena za ovako malu napravicu ali nemam baš puno slobodnog vremena za hobi-elektroniku tako da polagano to sve ide.

Znači sve je zapravo krenulo od teme di sam pitao o problemima vezanim za moj skop Tektronix 466. Nakon toga sam se počeo dopisivati sa Papkom koji mi je rekao da si napravim ovu spravicu jer je veoma korisna.

Uređaj je iz dva dijela, prvi je napajanje sa 5 na 150V,a drugi je sam JW generator pulsa, obje šeme su modifikacija by Papak.

JW modifikacija by Papak

.pdf   Jim Williams pulser.pdf (Size: 29,97 KB / Downloads: 39)

Mali svičer 5>150V by Papak

.pdf   VN blocking Davor.pdf (Size: 33,97 KB / Downloads: 32)

Svičer zahtjeva malo podešavanja, da ne pišem ono što je već napisano,napraviti ću copy+paste teksta koji mi je Papak napisao vezano za podešavanje.


Quote:Steluju se veoma lako.
Otpornik od 22k sluzi za polarizaciju baze.
Njegova vrednost zavisi od pojacanja BD139.
 
U principu on se podesava ovako.
1. Mesto tog otpornika se stavi potenciometar od 22k.
2. Na izlaz pretvaraca se zakaci nominalno opterecenje. U slucaju ovog pulsera koji pravis, 100k otpornik. To je 1,5mA izlazne struje, sto je vise nego dovoljno.
3. Polako pocinjes da smanjujes trimer od 22k, do momenta dok ne dobijes nominalni napon od 150-152V na izlazu.
 
Dalje je bitno da podesis otpornik od 1k koji je vezan na red sa 1n u kolektoru BD139.
Ovo je snaber, koji sluzi da pokupi 'flayback' naponske premasaje pri iskljucenju tranzistora, obzirom da mu je maksimalni Ucb oko 100V.
Moze lako da se desi da ovi pikovi premase 100V i vremenom ti ostete tranzistor.
Da se ovo ne bi desilo, taj otpornik se steluje tako sto se na kolektor BD139 zakaci osciloskop
sonda mora da bude 1:10, i osciloskop postavljen na 5V/div
kako bi se izbeglo moguce ostecenje ulaznog dela
Osvetljenje pojacas, tako da slika bude bas intenzivna
i onda ukljucis pretvarac.
Po potrebi podesi volt/div
tako da na ekranu dobijes jasnu sliku na kojoj se vide siljci pri iskljucenju tranzistora
sada podesavas vrednost otpora od 1k do te tacke dok ti naponski premasaju ne budu reda velicine 15-20V maksimalno.
Mozes da ih stelujes dok ne nestanu skroz, ali postoji mogucnost da udjes u nepovoljan rezim po tranzistor
kada si sve ovo zavrsio, onda podesavas kondenzator od 10nF
taj kondenzator sluzi da stabilise rad BC546 koji sluzi kao histerezisni regulator napona. Odnosno kada napon na njegovoj bazi dosegne 0,7V, on ubija oscilovanje BD139
Ovaj kondenzator se u praksi krece od 100pF do 100nF. I zavisi prvenstveno od kasnjenja koje formira punjenje izlaznog elektrolita maksimalnom strujom koju daje trafo.
Ovo je dostupno racunanju, ali nema potrebe da se zajebajes sa tim.
Steluje se tako sto ubodes lepo osciloskop u recimo kolektor od BD139 i polako povecavas taj kondenzator do momenta kada dobijes stabilne cetvrtke
odredjenog PWM-a koje ne beze po osciloskopu
(ne jitteruju, ako cemo strucno)
tada si zavrsio pretvarac.
Ostalo je jos samo da ti kazem broj navojaka za svaki od namotaja N1, N2 i N3.
N1 je primar trafoa i ima 15 navojaka zice od 0,3mm.
N2 je namotaj za povratnu spregu i ima 80 navojaka zice od 0,1-0,2mm, sta god da imas.
N3 je sekundar i mota se 300 navojaka zice 0,1mm
N1 i N2 se motaju jedan preko drugog, pa se onda stavlja izolacija pa N3.
N1 i N2 motaj lepo, navojak do navojka, N3 mozes da motas divlje.
Sto se tice trafoa, mozes da koristis neki maleci feritni trafo, sa jezgarcetom vecim od 5x5mm
(dakle sa presekom vecim od 25mm^2)
takodje mozes da koristis i gvozdeni trafo, recimo izlazni iz nekog starog radija.
Radice, ali je saturacija mekog zeleza visoko, pa ce ti pretvarac raditi jako nisko
na oko 2-3kHz.
da, zaboravio sam kljucnu stvar. Lako moze da se desi da ti pretvarac ne proosciluje. Onda moras da zamenis izvode N2. To je samo znak da si obrnuo fazu. Big Grin


Svičer je proradio iz prve. Malo je trebalo da se podesi ulazni napon jer trafo sam motao na poslu pa nisam nešto bio fokusiran na brojanje namotaja. Inače trafo sam namotao na nekoj maloj jezgri iz reciklaže, nakon svakog sloja žice je išao lak i teflonska traka, te na kraju umakanje u lak i pečenje da se ubije zujanje dotičnoga.
06-06-2017, 09:55 PM
   

Evo nekoliko slika, ovo je testna "platforma" JW generator je napravljen na protoboardu samo da se vidi jel funkcionira,odziv na skopu je bolje ne pričati. Tongue Zapravo mislio sam ionako napraviti napajanje i JW sklop na jednoj pločici sve p2p ali Papak mi je rekao da JW sklop mora ići na BNC konektor što bliže skopu.
06-06-2017, 09:55 PM
   

Nakon toga se išlo na izradu JW sklopa na BNC konektoru, još će na to ići bakreni poklopac koje ću zalemiti za onaj vitroplast.
06-06-2017, 09:55 PM
   

06-06-2017, 10:01 PM
   

Evo i odziva,2V/div i 0,05us/div x10 povećanje
06-06-2017, 09:55 PM
   


Jedino odstupanje od šeme je korištenje tinjalice umjesto zenerice.Da sam bliži Papku zatukao bi me ali sam ipak na sigurnoj udaljenosti. Big Grin  Naravno da to nije bilo potrebno ali zenericu za 150 ili dvije od 70V nisam imao niti ništa blizu,a kako imam tinjalica kod kuće rekoh staviti ćemo njih da mi nešto svijetli da kojim slučajem ne gurnem prst u izlaz tog napajanja. Tongue
Reply
#2
Dragi Davore,
Jako mi je drago sto si konacno skupio vremena, i zavrsio ovaj mali projekat. Neka si stavio tinjalicu, ja sam prosle zime pravio cevni predajnik da me mine zelja.
Ispravio bih te samo za jedan detalj. Modifikacija pulsera nije moja konstrukcija, vec moj omiljeni stos kod te naprave. Modifikacija kao takva je relativno stara, i postoji nekoliko stoseva kako jos moze da se uradi isto sa parcetom koaksijalnog kabla kao linijom za kasnjenje. Nekoliko forumasa se igralo sa tom napravom.
Takodje, smatram da je ovde pristojno sa moje strane da preporucim na analiziranje par shema od Tektronixovih sampling osciloskopa koji su isli do par GHz, jer se u tim pluginovima moze videti kako se ne samo generisu jako kratki impulsi, vec kako se koriste, pojacavju itd itd. Preporucujem da se potrazi shema nekog od GHz sampling modula iz 7000 mainframe-a.
Reply
#3
Generator je napokon dobio kutijicu sa konektorom koji ga spaja sa napajanjem. Evo i odziva na hamegu kojeg imam na poslu, zapravo nema odziva. Tongue
07-03-2017, 08:30 AM
   
Reply
#4
Pa to ti onda nije dobro!

Taj pulse generator ima jako brzu rastucu i padajucu ivicu ali sa onim parcetom koaksialnog kabla (vidim da imas neki) se trajanje impulsa produzava, nije samo "iglica" vec ima i neko vreme zaravni ON stanja, to MORA da se vidi na bilo kom skope nekako !?

Ja sam kod mene postavio jos jedan BNC konektor gde moze da se zakaci taj "delay line" i da biram preko duzine koaksialca koliko ce trajati impuls.
Kada nemam nista tu prikljuceno dobijam najkrace impulse tj "iglice", kada se stavi koaksialac npr 20cm onda vec dobijem pravougaoni impuls gde zaravan traje nekoliko ns, ima tacna zavistnost duzine kabla naspram duzine trajanja impulsa.
Reply
#5
Nije dobro u smislu da mi je skop na poslu već na izdisaju ili nešto ne štima sa generatorom? Inače te hamege koje imamo na poslu su stari tko zna koliko i imaju hrpu radnih sati.
Nisam isprobao da li se vidi taj impuls na mom Tektronixu 5103 kojemu je opseg 2MHz.
Reply
#6
Inače na mom Tektronixu 466 se vidi taj rastući i padajući rub bez problema na 0,5us području koje je maksimum na ovom Hamegu HM203-5
Reply
#7
Evo pulsa na Tektronixu 5103N/D11. 2us/div x10 povećanje


07-10-2017, 07:32 AM
   
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)