Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STM32 generic board
Tako je, isto tako taj otpornik kod izlaza od MCU poboljsa signal na kraju voda, periferije isto tako (malo drugacije) vide signal kao sa predhodnih oscilograma.
Taj procesor ima veoma velik sleew-rate na svojim izlazima, neophodno zbog brzine, veci nego npr kod 8bit MCU i onda mora da se malo obrati paznja oko toga, za sve te novije kontrolere obavezno kada se napravi prototip valja da se provere signali na vodovima, i to sa onim "federima" za vrh sonde, bez "dugackih" GND zica sa stipaljkom.
Reply
(07-15-2017, 07:25 PM)progster Wrote: Drastično poboljšanje sa običnim metal-film otpornikom od 100R.

Drugar,

Mislim da ti može jako biti korisna AN-47 od Jim Williams-a.
Bez obzira što se radio o analognim op-amps, radi se o takvima kojima su tranzijenti brži od 74HC serije, tj. u klasi tog stm na 72MHz.
Ima mnogo toga korisnog oko tehnika merenja skopom i oko sondi i njihove konekcije. Nećeš zažaliti konzumaciju te app. note.

Pozdrav
Reply
@Macola

Hvala mnogo na preporuci, koliko sutra ću je proučiti. Smile
Nov sam u ovome, u svetu mikrokontrolera, i u svetu ovako brzih signala, bilo analognih, bilo digitalnih, tako da mi je svaka pomoć dobrodošla. Smile
Generalno, scope imam od skoro, tek par meseci, a obaveze na fakultetu su me pritisle pa sam tek sad našao vremena da se pozabavim sa tim.

Pozdrav.
Reply
Nema na čemu Progster.

Mnogi "matori vuci" koji se nisu kačili sa brzom impulsnom elektronikom, a koji su se dohvatili modernih MCU sa tranzicijama reda <20nS, znali su da "natrče" na neterminisano parče pcb koje ih maltene "u grob otera" jer se nedeljama namuče sa nekom sasvim prosečnom periferijom koja je malo odmaknuta, a zazvoni joj reflektovani talas na vodu i "prlja" podatke.

Kada god nisi siguran u prilagođenje voda i postojanje moguće refleksije, ne bilo ti teško, dodaj svakom pinu na MCU serijski otpornik od koju stotinu ohm...

Ja po defaultu dodajem na 5V MCU oko 680R na svaki pin (na 3V3 390R), pa tek iza radim šta želim.
Korist je višestruka:

- prigušio si refleksije i RLC odzvonjavanja čak i ako vodiš dugačke pcb iza,

- veoma si rasteretio MCU od kapacitativnih tereta iza, gde možeš da se provučeš sa manjim decoupling kondovima na MCU,

- sprečio si sam sebe da greškom ubiješ MCU ako mu konfigurišeš slučajno željeni input pin, kao out pin, a tu ti odnekud dolazi signal H :-)

- direktno iza kačiš većinu optokaplera ili led, jer već imaš optimalan serijski otpornik...

- imaš taj isti otpornik kao potencijalni jumper kojim možeš lako da otkačiš neki pin od okolnog sveta, a da ne seckaš pcb :-)

Eto tako.
Kad praviš pcb, odmah predvidiš fest do pinova po jedan otpornik, SMD ili TH, sve jedno. Malkice više košta, ali bar otpornici nisu skupi.

Pozz
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)