Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Non plus ultra phono preamp LA Vol. 12
#21
Izlemljena prva od dve pločice pretpojačavača.

U desnom gornjem uglu je ulaz sa dva AD797, a u donjem je PP kondenzator koji je odgovoran za dve od tri RIAA vremenske konstante (3180 i 318 usec). Pošto mu je tolernacija 5%, mora se izmeriti njegova tačna vrednost, a zatim podesiti vrednosti tri otpornika (dva za prvu i jedan za drugu vrem. konstantu). Na pločici su predvidjena po dva lemna mesta za svaki od tih otpornik, tako da se tražena vrednost dobija paralelnom vezom po dva otpornika. U konkretnom slučaju, odstupanje RIAA krive na ta dva mesta je manje od 0,1dB.
U nedostatku dobrog merača kapaciteta, merenje sam uradio tako što sam Viktorovim oscilatorom od 1kHz napajao serijsku vezu otpornika od 1K i kondenzatora, mereći pri tom napon na izlazu iz oscilatora i napon na kondenzatoru. Primenom Omovog zakona po impedansi (Vosc = V(Rser) + V©) lako se dobije veoma tačna vrednost kapaciteta (tačnost je zavisna od tačnosti merenja napona i rednog otpornika).
Za ilustraciju, ovo su vrednosti kapaciteta dobijene instrumentima koje imam i gornjom metodom:
  • Sanwa 5000: 0,4637
  • Philips PM2525: 0,4669
  • Iz RC veze: 0,4673
Pored gore navednih uslova za tačnost merenja, neophodno je da pobuda ima relativno nizak THD, jer u protivnom u formulu ulaze i harmonici, a tada sve postaje vrlo komplikovano, ako ne i nemoguće.

Kondenzatori na levoj strani pločice pripadaju filteru mehaničke buke gramofona, koji istovremeno ima i DC servo funkciju.

Pozdrav
09-02-2017, 10:21 AM
   
Reply
#22
Prvo merenje...

Izlemio sam ga do nekih 99% pre tri nedelje, onda se desilo letovanje, pa je nedostalo par sitnica koje su stigle danas (tropolni JST konektor za napajanje i LT1964-BYP), što je onda omogućilo ovo merenje.
Merna postavka se vidi na prvoj slici, a tajna je u šerpi Big Grin .
Ulaz je opterećen sa 30R (radi se o MC preampu), pojačanje na 1kHz je 60dB, izlaz se vodi u LA Vol. 5 (G = 0dB), a odatle u Gronerov niskošumni preamp (Al kutija levo gore, G = 60dB), pa na osciloskop.
U slušalicama se čuje samo šum, a kada se ukloni poklopac (slika 2) čuje se i vrlo lagano brujanje. Ovo poslednje ne iznenadjuje jer je ukupno pojačanje od ulaza u RIAA sklop do osciloskopa 120dB (milion puta), što od 1uV na ulazu daje 1V na izlazu. Izlazni signal iz preampa se vodi neoklopljenim trožilnim kablom do LA preampa - lepa ilustracija prednosti balnasnog vodjenja signala.


Na trećoj slici se vidi oscilogram signala šuma i njegova RMS vrednost od nekih 250mV, što svedeno na izlaz iz šerpe daje 250uV. Polak u svom članku daje izmerene spektre iz kojih se može proceniti da je prag šuma u opsegu do 20kHz oko 140uV, odn. nekih 6dB niži nego kod mene. Nije loše, ne samo zato što se ovde radi o improvizovanoj postavci, već i zato što je šum meren bez ograničenja gornje granične učestanosti osciloskopa.

Sve u svemu, sklop je zadovoljio osnovni zahtev i imam dovoljan razlog da očekujem dobar konačni rezultat.

A sada da vratim šerpu u orman pre nego što se gospodja vrati s posla...

Pozdrav
09-21-2017, 08:07 PM
    09-21-2017, 08:08 PM
    09-21-2017, 08:09 PM
   
Reply
#23
Braco, samo je bitno da saznas pre gospodje da se otvorio nov trzni centar ili bar neki butik i to joj saopstis. Sigurno ces imati dovoljno vremena za kuvanje elektronike Big Grin
Reply
#24
(09-22-2017, 05:56 AM)BeliNinja Wrote: Braco, samo je bitno da saznas pre gospodje da se otvorio nov trzni centar ili bar neki butik i to joj saopstis. Sigurno ces imati dovoljno vremena za kuvanje elektronike Big Grin
Ratovi bi mnogo kraće trajali kada bi iza linije fronta bile radnje sa akcijskim cenama - nema sile koja bi zaustavila takav juriš...

Pozdrav
P.S. Na Zapadu bih za ovakav tekst nastradao od strane politički korektnih snaga Huh .
Reply
#25
Istina ziva Big Grin
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)