Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teensy USB board
#1
Neki dan sam naletio na ove male slatke pločice. http://www.pjrc.com/teensy/index.html

Ne znam sada koliko je to rašireno sa programske strane,ali gledajući hardware ovih mališana to je toliko ispred Arduina i ostalih dobropoznatih platformi da je za ne povjerovati. Hrpa I/O, 10bit DAC izlaz skoro na svakoj pločici,memorija i brzina ispred Arduina samo tako, a završna cijena je smiješno niska.
Reply
#2
Imas i ovakve slicne module jos povoljnije (klonovi su u pitanju ali rade):
https://de.aliexpress.com/item/leaflabs-...54802.html
Reply
#3
Citao sam malo juce na ovu temu teensy vs arduino i sl. i teensy ima jednu zanimljivu prednost od verzije 3.1 moguce je koristiti njegov USB kao OTG Host za razliku od arduina koji bi mogao da ide kao device sa V-USB bibliotekom. Ne znam da li ovi kinezi prate to?
Reply
#4
(12-14-2016, 11:31 AM)Khadgar2007 Wrote: Neki dan sam naletio na ove male slatke pločice. http://www.pjrc.com/teensy/index.html

Jel si uspeo da se poigras malo s ovim? Zanima me koliko bi bilo komplikovano da se napravi USB host sa teensy-em.
Reply
#5
Nisam, "igranje" sam ostavio prijatelju koji razvija softver za jedan proizvod na kojemu radimo. On softver a ja hardver,tako da ja baš nemam puno dodirnih točaka sa programiranjem.
Uglavnom nakon što su mu kroz ruke prošle razne pločice, zaključio je da su sve to manje više "igračke" i na kraju smo završili na Cypress modulima http://www.cypress.com/products/microcon...c-families .
Koristimo CY8CKIT-059 u njemu ima sve živo i neživo. Hrpa komunikacijskih protokola je hardverski implementirana,ima FPGA čip u sebi znači možeš dodijeliti manje više bilo kojem pinu bilo koju funkciju,nekoliko DAC i ADCa ima. Košta nekih 16$ što je jedno 4-5 puta više od najjeftinijih riješenja,ali dobiješ čip sa kojim ništa nije nemoguće napraviti. Programiranje je riješeno vrhunski i ne trebaš pisati stotine linija koda već je dosta toga riješeno grafički i zaista odlično funkcionira,a to kaže čovjek koji se bavi programiranjem na dnevnoj bazi i zaista je majstor.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)